Övrigt

Swedish Pelagic Federations synpunkter på remiss med diarienummer 3.3.16-06914/2023

Publicerad: 17 januari 2024

Mottagare:

Jordbruksverket
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att inkomma med synpunkter på denna remiss.

Generella synpunkter

SPF är positiv till Jordbruksverkets initiativ att reglera vilka krav som ställs för erkännande av en sammanslutning av producentorganisationer eftersom detta i dagsläget är otydligt. Från SPF anser vi dock att vissa frågor behöver klargöras ytterligare, se kommentarerna nedan.

Förslaget på nya föreskrifter innehåller onödig dubbelreglering. Exempelvis innehåller 8 § en återgivelse av bestämmelserna i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1379/2013 artikel 28.2 och det finns många fler exempel på dubbelreglering i föreskriften.

SPF är kritisk till all form av nationell särreglering kopplat till de bestämmelser som gäller för producentorganisationer eftersom det riskerar att snedvrida konkurrensen för yrkesfisket i skilda medlemsländer.

Kommentarer på specifika paragrafer

Paragraf 16
Av denna paragraf framgår att vid stämman för en sammanslutning av producentorganisationer ska endast medlemmar som är erkända producentorganisationer ska ha rösträtt i frågor som rör organisationens erkännande och produktions- och saluföringsplanen.
Rimligen strider detta mot principen om demokrati inom organisationen och SPF anser att skrivningen bör strykas.

Paragraf 20
Enligt nämnda paragraf ska producentorganisationerna uppge om dialog om samordning har förts med andra aktörer i försörjningskedjan och resultatet av denna dialog.

Enligt de instruktioner som ges av myndigheten idag ska producentorganisationen i sin leveransplan ange hur organisationen hanterat eventuell samordning av verksamheten med andra producenter. Denna anvisning har vi tolkat som att det rört eventuell samordning med andra primärproducenter vilket vore naturligt om utbudet ska anpassas. Uppgift om samordning med andra aktörer i försörjningskedjan förefaller vara ny. Den framgår inte av EU-lagstiftning och det beskrivs inte närmare i konsekvensbeskrivningen varför denna uppgift tillkommit. SPF anser inte att Jordbruksverket bör föreskriva om producentorganisationernas eventuella samordning med övriga aktörer i försörjningskedjan. Det är ett krav som inte kan kontrolleras fullt ut och motsvarande krav på uppgiftslämning ställs heller inte på övriga aktörer i försörjningskedjan.

Paragraf 21
Av paragrafen framgår att producentorganisationen ska vidta minst en åtgärd per mål som de verkar för. Vidare framgår att av de åtgärder som väljs ska minst en åtgärd verka för att minska miljöpåverkan från organisationen eller dess medlemmar.

Enligt EU:s lagstiftning (förordning 1379/2013) är de mål som anges i artikel 7.1 obligatoriska. Därtill finns ett antal frivilliga mål uppräknade i artikel 7.3 varav producentorganisationen måste verka för minst två. Lagstiftaren har inte angett exakt hur producentorganisationen ska verka för de obligatoriska eller frivilliga målen men anger exempel på åtgärder i artikel 8.

SPF anser att det är logiskt att producentorganisationen i sin produktions- och saluföringsplan anger minst en åtgärd per mål som de ska verka för. Det bör dessutom gå att säkerställa att åtgärden har en rimlig chans att genomföras och att den kan bidra till att verka för aktuellt mål. SPF anser däremot inte att den nationella föreskriften ska reglera vilka åtgärder som en producentorganisation ska driva. SPF anser därför att den föreslagna regleringen i paragraf 21 ska strykas då den inte överensstämmer med avsikten i Marknadsordningen (att producentorganisationerna ska vara fria att välja lämpliga åtgärder som verkar för uppsatta mål).

Paragraf 25
Även i dagens anvisningar för att fylla i produktionsplanen anges att organisationen ska beskriva hur förvaltningen av fiskerättigheter beaktats om det är relevant för organisationen. Det är med andra ord ingen ny uppgift som krävs men konsekvensbeskrivnings skrivningar om resursens bevarande och hållbart fiske känns märklig i sammanhanget.

Paragraf 28–32
En sammanslutning av producentorganisationer är i likhet med en producentorganisation skyldig att lämna in en produktions- och saluföringsplan och de uppgifter som ska lämnas överensstämmer med de uppgifter som en producentorganisation är skyldig att lämna.

SPF anser att det väcker frågan hur sammanslutningens PSP förhåller sig till medlemsorganisationernas egna PSP. Vidare framgår inte av EU:s lagstiftning (förordning 1379/2013) att en sammanslutning måste arbeta med att planera produktionen och samordna utbudet, dvs en produktionsplan och en saluföringsstrategi kanske inte är relevant för sammanslutningen. Av artikel 10.1 i 1379/2013 framgår att en sammanslutning på ett mer effektivt och hållbart sätt ska förverkliga de mål som fastställts för anslutna organisationer och sammanslutningen ska samordna och utveckla verksamhet som är av gemensamt intresse. SPF anser att Jordbruksverket ytterligare bör utreda om detta krav på upprättande av en produktions- och saluföringsplan är ett relevant krav för samtliga sammanslutningar och hur detta krav i så fall kommer att fungera i praktiken. Om denna analys redan är gjord anser vi att myndigheten bör delge denna information till läsarna av remissen.

Bilaga 2
Enligt bilagan ska diverse uppgifter lämnas för de yrkesfiskare som är medlemmar i de producentorganisationer som ingår i sammanslutningen. Det väcker frågan vem som anses vara medlem i sammanslutningen, är det de enskilda yrkesfiskarna eller är det de organisationer som bildat sammanslutningen? Om svaret på frågan är att medlemmarna i en sammanslutning är de ingående organisationerna anser SPF att det vid erkännande av sammanslutningen inte ska behöva lämnas information om enskilda yrkesfiskare. Denna information borde ha lämnats av de erkända producentorganisationer som ingår i sammanslutningen och då förefaller det onödigt att lämna samma uppgifter på nytt. Om sammanslutningen har en medlem som inte är en erkänd producentorganisation kan uppgifterna behöva kompletteras eftersom myndigheten idag saknar information om det yrkesfiske/de medlemmar som ingår i en sådan organisation.

Annelie Rosell, SPF