Övrigt

Swedish Pelagic Federations synpunkter på betänkandet ”En ny organisation för förvaltning av EU-medel” (SOU 2024:22)

Publicerad: 4 juli 2024

Mottagare:

Finansdepartementet
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder merparten av svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att inkomma med synpunkter på denna remiss.

SPF kommenterar de delar av betänkandet som har koppling till Europeiska Havs- Fiskeri- och Vattenbruksfonden.

7.4.1 Jordbruksverkets roll som förvaltande myndighet

Enligt betänkandet har Jordbruksverket i dag vid sidan av hanteringen av EHFVF ett stort antal uppgifter och uppdrag inom fiskeri- och vattenbruk vilket framförs som ett av flera motiv för att även fortsättningsvis låta myndigheten förvalta fonden.

SPF konstaterar att Jordbruksverket förvisso har ansvar för ett antal arbetsuppgifter som relaterar till fisket men myndigheten saknar ansvar för förvaltningen av sektorn vilket är av avgörande betydelse för fiskets bedrivande och utveckling samt många av de åtgärder som återfinns i det nationella programmet. Oaktat Jordbruksverkets begränsade ansvar för frågor som relaterar till fiskerisektorn stödjer SPF utredningens förslag att fortsatt låta Jordbruksverket vara förvaltande myndighet för havs-, fiskeri- och vattenbruksfondens nationella program.

7.4.2 Länsstyrelsernas roll vad gäller kontroller

SPF stödjer utredningens förslag att flytta ansvaret för kontroller på plats av projekt och investeringsstöd från länsstyrelserna till Jordbruksverket.
SPF ifrågasätter varför inte även ansvaret för de administrativa kontrollerna flyttas över från länsstyrelserna till Jordbruksverket.

7.4.3 Havs- och vattenmyndighetens roll som förmedlande organ

SPF stödjer utredningens förslag att flytta över ansvaret för de stöd som i dag hanteras av Havs- och vattenmyndigheten till Jordbruksverket.

7.5 Reglering av projekt i egen regi inom jordbruks- och fiskeriområdet

SPF anser att det är rimligt att förordning 2022:1461 kompletteras med en skrivning som tydliggör under vilka omständigheter som stöd får lämnas till handläggande myndighet. SPF anser även att det är rimligt att den handläggande myndigheten offentliggör i vilken omfattning stöd ges till projekt i Jordbruksverkets och stödmyndigheternas regi.

Utöver de förslag som lagts fram i betänkandet anser SPF att i de fall handläggande myndighet önskar betala ut stöd till egna projekt bör beslut föregås av en remittering till berörda aktörer, däribland fiskets organisationer.

Annelie Rosell, SPF