Övrigt

Swedish Pelagic Federations synpunkter på föreslagna ändringar av föreskrifter om stöd från havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet

Publicerad: 5 mars 2024

Mottagare:

Jordbruksverket
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter på remissen.

Nya och ändrade definitioner

I föreskriften införs med förslaget en definition av begreppet övrig privat finansiering. Det anges att stödsökande och stödmottagare inte är en privat aktör i detta sammanhang. SPF tycker inte att det är helt tydligt vad som avses med denna skrivning och i vilka stödåtgärder begreppet är aktuellt.

I den händelse SPF ansöker om stöd förstår vi det som att producentorganisationen är en privat aktör och vi utgår från att motfinansiering i form av arbetstid då är godkänt. Vi anser att Jordbruksverket bör förtydliga skrivningen rörande begreppet övrig privat finansiering ytterligare.

Förtydligande rörande stödtak

Jordbruksverket har för avsikt att i föreskrifterna förtydliga att föreskrivna stödtak inom angivna åtgärder inte gäller företag som omfattas av förordning (EU) 2023/2831 eftersom stöd enligt denna förordning endast får lämnas med maximalt 300 000 euro under en period på tre år.

SPF anser att det är viktigt att Jordbruksverkets information på hemsidan uppdateras så att innebörden av denna bestämmelse tydligt framgår för de åtgärder som berörs. Av den information som ges om åtgärder för att utveckla mottagnings- och landningsplatser finns idag en uppgift om ett tak på 200 000 euro.

SPF undrar om bestämmelsen kommer att gälla retroaktivt för de ansökningar som redan beviljats stöd med tanke på att stödutbetalningarna strider mot EU-regelverk?

Annelie Rosell, SPF