Havsplanering och skyddade områden

Yttrande avseende förslag till ändring i Danmarks havsplan

Mottagare:

Naturvårdsverket
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder svenskt pelagiskt fiske på kustkvot, regionalkvot och med individuella fiskerättigheter med medlemmar som fiskar i både Östersjön, på Västkusten och i Nordsjön. Många av våra medlemmar bedriver fiske på danskt vatten. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter i detta samråd.

Danska myndigheter har översänt sitt bemötande av synpunkter från Sverige angående det gränsöverskridande samrådet om strategisk miljöbedömning av förslaget till ändring av Danmarks havsplan.

SPF har följande kommentar kring det danska bemötandet.

Danska myndigheter hänvisar i bemötandet till att det är omöjligt att göra en fullständig konsekvensanalys av förslaget till havsplan. Bedömningen av miljöpåverkan ska istället göras i handläggningen av ansökningar för enskilda konkreta projekt. SPF anser att detta i viss mån är att skjuta ansvaret för en mer samlad bedömning av större, kumulativa effekter och intressekonflikter ifrån sig. Framförallt kumulativa bedömningar är enligt vår erfarenhet vanligen svåra att göra inom det enskilda projektet.

Vi anser vidare att detta tillvägagångssätt innebär att tillståndsprocessen för eventuella kommande projekt i danska vatten ställer höga krav på bedömning av både miljöpåverkan, intressekonflikter och kumulativa effekter på både miljö och berörda sektorer. Det förutsätter också att dessa projekt behöver samrådas med svenska intressen i ett tidigt skede.

Hör gärna av er om ni har några frågor kopplade till vårt yttrande.

Vänliga hälsningar,
Malin Skog
Swedish Pelagic Federation PO