Havsplanering och skyddade områden

Yttrande avseende förslag till ändring i Danmarks havsplan

Mottagare:

Naturvårdsverket
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder svenskt pelagiskt fiske på kustkvot, regionalkvot och med individuella fiskerättigheter med medlemmar som fiskar i både Östersjön, på Västkusten och i Nordsjön. Många av våra medlemmar bedriver fiske på danskt vatten. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter i detta samråd.

Danska myndigheter har översänt en strategisk miljökonsekvensbeskrivning till ett förslag till ändrad havsplan. Myndigheter, organisationer, forskningscentra, kommuner och allmänhet ges möjlighet att lämna synpunkter på detta förslag och hur Sverige kan påverkas av planens genomförande.

SPF har yttrat sig även tidigare i processen, och delvis upprepar vi här tidigare synpunkter. Framförallt har vi synpunkter på områden utpekade för energiframställning, utvinning av olja/gas och CO2-lagring som vi anser kan få stora och gränsöverskridande negativa konsekvenser för såväl havsmiljö som yrkesfiske, samt en utökning av marina skyddade områden med kraftfull fiskereglering vilket kan få negativa konsekvenser för svenskt yrkesfiske. Vi vänder oss emot att det inte i den danska havsplanen finns några utpekade områden för yrkesfiske där detta intresse ges företräde framför andra sektorer.

Områden för energiframställning/CO2-lagring

Den danska havsplanen föreslår att mycket omfattande områden utpekas för havsbaserad energiframställning (gas, olja, vindkraft) och/eller CO2-lagring. Ett enormt utvecklingsområde för energi (där det även finns utvecklingsområden för olja och gas samt CO2-lagring) väster om Danmark överlappar med intensivt fiskade områden som både danska och svenska yrkesfiskare är beroende av. Bland annat berörs stora och viktiga områden för det pelagiska tobis- och skarpsillsfisket. I dagsläget är det omöjligt eller otillåtet att bedriva fiske med släpredskap i de flesta befintliga vindkraftparker, så vi är tveksamma till att de två verksamheterna kommer kunna samexistera på samma ytor i havet.

SPF är positiva till förnybar och hållbar energi, men är samtidigt mycket oroliga för att dessa områden kommer inskränka var och hur det går att bedriva yrkesfiske, samt ha en negativ påverkan på havsmiljön och den fisk som våra medlemmar är beroende av att kunna fiska.

SPF anser att miljöbedömningen av vilken påverkan en storskalig etablering av exempelvis vindkraft i dessa områden saknas eller är mycket bristfällig, och att det därför finns stora risker för negativ påverkan på såväl havsmiljö som fiskbestånd. Dessa negativa effekter skulle kunna bli gränsöverskridande och drabba alla Danmarks grannländer. Kunskapsbristen kring påverkan på det marina ekosystemet av vindkraftparker är omfattande och skrämmande. Vi saknar också en redogörelse för möjliga miljökonsekvenser av CO2-lagring eller en utökad gas- eller oljeutvinning.

Exempelvis är långsiktig påverkan av vindkraftparker (t.ex. lågfrekventa vibrationer/undervattensljud under driftsfasen) på olika fiskarters migration, födosök och reproduktionsbeteende i stor utsträckning okänd, medan det är känt att vindkraftparker får en påverkan på turbulens och omblandning i hela vattenmassan vilket kan få långtgående effekter på hela ekosystemet.

SPF anser det vara en allvarlig brist att man från dansk sida inte utvärderar konsekvenser för yrkesfisket genom undanträngning på grund av andra planerade verksamheter i havsplanen. Vi anser att konsekvenser för yrkesfisket med förslaget bör tas med i konsekvensbeskrivningen, även om dessa är kopplade till framtida exploateringstillstånd.

Marina skyddade områden

SPF är positiva till områdesskydd och miljöskydd där det finns arter och habitat som är i behov av skydd, men vi anser att skyddet ska vara målanpassat och proportionerligt.

Många områden som nu föreslås få strikt skydd ligger i viktiga fiskeområden och skär ofta av och omöjliggöra även de fiskemönster som tillstörsta del ligger utanför området. Dessa områden kan alltså få en betydligt större påverkan på yrkesfisket än vad som framgår av en bedömning endast av den yta som tas i anspråk. Detta har vi redogjort för mer i detalj i vårt yttrande i ärende NV-05737-23 om danska marina skyddade områden och vi står fast vid dessa synpunkter och vill därför hänvisa till dem även här.

Avslutningsvis hänvisar vi också till och stödjer vår systerorganisation Danmarks Pelagiske Producentorganisations (DPPO) synpunkter rörande den danska havsplanen.

Hör gärna av er om ni har några frågor kopplade till vårt yttrande.

Vänliga hälsningar,
Malin Skog
Swedish Pelagic Federation PO