Övrigt

Yttrande EU:s djurskyddsregler vid transport

Publicerad: 14 mars 2024

Mottagare:

Jordbruksverket
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Medlemmarna står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige. SPF tackar för möjligheten att yttra sig i denna remiss samt för den förlängda svarstiden.

EU-kommissionen föreslår nya djurskyddsregler vid transport och Jordbruksverket hämtar via denna remiss in synpunkter för framtagande av de svenska positionerna.

SPF verkar inte ha varit med på sändlistan för denna remiss, men vill gärna fortsatt hållas uppdaterade kring djurskyddsarbete på EU-nivå och nationellt kopplat till fisk, då det är en fråga som är av intresse för oss att bevaka. Vi ber därför Jordbruksverket att lägga till oss på sin sändlista för denna typ av information/remisser.

SPF konstaterar att ingen av våra medlemmar håller eller transporterar några levande djur och att de därför inte synbart berörs av de föreslagna ändringarna i nuläget. Vi hänvisar vidare till synpunkter från våra kollegor i andra fiskeorganisationer där transporter av levande djur förekommer.

Om ni har några frågor kopplade till vårt remissyttrande, kontakta oss gärna.

Vänliga hälsningar,
Malin Skog
Swedish Pelagic Federation