Övrigt

Yttrande om HaV:s redovisning av regeringsuppdrag kopplat till Artikel 12.4 i Art- och habitatdirektivet

Publicerad: 16 april 2024

Mottagare:

Regeringskansliet, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Enheten för fiske, jakt och rennäring
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att ge synpunkter i denna remiss.

Havs- och vattenmyndigheten har fått i uppdrag att föreslå hur genomförandet i svensk rätt av artikel 12.4 i rådets direktiv 92/43/EEG av den 21 maj 1992 om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter kan förbättras när det gäller kravet på att införa ett system för övervakning av oavsiktlig fångst och oavsiktligt dödande av de djurarter som anges i bilaga 4 a till direktivet vid fiske. Regeringskansliet remitterar nu HaV:s redovisning av uppdraget, där regeringen vill ha synpunkter på både förslag och material i redovisningen.

Kommissionen har i en formell underrättelse som inkom den 3 juli 2020 gjort gällande bland annat att Sverige inte har infört och effektivt genomfört ett system för övervakning av oavsiktlig fångst och oavsiktligt dödande av tumlare i Egentliga Östersjön och i Bälthavsområdet. Regeringsuppdraget är avsett att föreslå hur detta kan genomföras. HaV har valt att föreslå en ny lag som reglerar användningen av kamerasystem inom arbetet med datainsamling inom ramen för datainsamlingsförordningen (DCF).

SPFs synpunkter

SPF är positivt till transparens och öppenhet mellan fisket och HaV vad gäller fångster och bifångster. Vi har medlemmar som varit med i pilotförsöket med kameror ombord på garnbåtar för datainsamling om bifångster, och dessa fiskare rapporterar positiva erfarenheter av försöket. SPF anser att det är viktigt att dra lärdom av både detta försök samt det nyligen genomförda REM-försöket med kameror ombord på större fartyg vad gäller utmaningar och möjliga lösningar vad gäller t.ex. tekniska, praktiska och administrativa utmaningar m.m. vid användande av kameror ombord, särskilt på små garnfiskebåtar.

Det finns en viss generell oro bland medlemmar kopplat till tillämpningen av kameror och hur videomaterialet kan komma att spridas och användas av externa parter utanför myndigheten som begär ut allmän handling. Det finns även frågetecken kring hantering av fiskarens integritet då det kan vara svårt att använda maskning på den lilla yta som garnbåten utgör. Dessa frågor måste klargöras innan HaV:s förslag kan förverkligas.

Vidare är det utifrån HaV:s redovisning otydligt om data från kamerorna också ska eller kan användas i kontrollsyfte, eller om de endast är avsedda för datainsamling. Detta måster förtydligas innan förslaget omvandlas till lagstiftning.

Kontakta oss gärna om ni har några frågor kopplat till vårt yttrande!

Vänliga hälsningar,
Malin Skog,
Sweden Pelagic Federation