Havsbaserad vindkraft

Yttrande i kompletterande samråd om vindkrafts- och vätgasprojektet Vidar kopplat till Seveso-lagstiftningen

Mottagare:

KonTiki Vind AB
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF PO) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90% av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter i detta kompletterande avgränsningssamråd samt samråd om borrning vid bottenundersökningar.

SPF har tidigare inkommit med synpunkter i det inledande avgränsningssamrådet samt en komplettering av detta. Vi vidhåller dessa synpunkter, och inkommer här endast med synpunkter med anledning av det aktuella samrådet kopplat till Seveso-lagstiftningen.

Bolaget redogör i aktuellt samråd kortfattat för risker kopplat till vätgasproduktion. SPF anser att det i kommande MKB måste förtydligas hur dessa risker påverkar säkerhetsavstånd inom och utanför parken för annan sjöfart.

Om ni har några frågor kopplat till vårt samrådsyttrande eller i övrigt om pelagiskt fiske kopplat till ert projekt är ni välkomna att kontakta oss.

Vänliga hälsningar,
Malin Skog, SPF PO
Malin.Skog@pelagic.se
Tel: 0731-508 708