Havsbaserad vindkraft

Yttrande i ansökan om tillstånd för vindkraftparken Aurora

Mottagare:

Länsstyrelsen Gotland
Läs hela vårt svar

Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön. SPF företräder också ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön och våra medlemmar står varje år för ca 90% av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter på bolagets bemötande av inkomna yttranden.

AUR Energipark AB ansöker hos regeringen om tillstånd enligt lagen (1992:1140) om Sveriges ekonomiska zon att i Egentliga Östersjön inom Sveriges ekonomiska uppföra och driva vindparken Aurora. Regeringen har uppdragit åt Länsstyrelsen i Gotlands län att bereda ärendet inför beslut. AUR Energipark AB har den 28 februari 2024 bemött inkomna yttranden och samtidigt lämnat ett andrahandsyrkande rörande vindparkens omfattning och utformning samt gjort vissa ändringar i sina yrkanden om villkor för tillstånd.

SPF vidhåller de tidigare synpunkter och krav som lämnats till Länsstyrelsen och har följande att säga om bolagets bemötande av våra synpunkter:

Fisk och yrkesfiske

Bolaget avfärdar helt SPF:s krav på ytterligare villkor och datainsamling kopplat till fisk och menar att de inte behöver ta någon hänsyn till varken fisk eller fiske. Vidare skriver bolaget att deras bedömning är att påverkan på yrkesfisket blir försumbar och att det därför inte finns något behov av varken hänsyn eller kompensation till yrkesfisket. Samtidigt skriver bolaget att de är positivt inställda till framtida samexistens med yrkesfiske och strävar efter att upprätthålla en god dialog med yrkesfiskets intresseorganisationer.

SPF menar att avfärdandet av våra krav på villkor kopplat till fisk och yrkesfiske tyder på en nonchalant attityd hos bolaget och en ovilja att förstå och tillmötesgå våra farhågor. Att bolaget gjort bedömningen att påverkan på fisk och yrkesfiske är försumbar betyder inte att den faktiskt är det och att det inte finns yrkesfiskare som kan drabbas negativt av vindkraftparkens byggande. SPF hoppas att Länsstyrelsen och Regeringen gör en annan bedömning än bolagets egen. Vi anser vidare att Havs- och vattenmyndigheten inte fullgjort sina myndighetsåtaganden genom att inte lyfta vilken av hänsyn till fisk och kunskapsinhämtning kopplat till påverkan på fisk på detta område i sitt yttrande.

För frågor kopplat till vårt yttrande, kontakta oss gärna.

Vänliga hälsningar,
Malin Skog, SPF PO
Tel: 0731-508 708
Malin.Skog@pelagic.se