Havsbaserad vindkraft

Yttrande i kompletterande samråd om vindkraftsprojektet Herkules

Mottagare:

Simply Blue Energy AB
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Samtliga regionalfartyg i Östersjön är medlemmar hos oss. Våra medlemmar står varje år för ca 90% av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter i detta kompletterande samråd.

Simply Blue Energy AB/Eolus Vind AB håller ett kompletterande samråd avseende Natura 2000-tillstånd för den planerade vindkraftparken Herkules.

SPF har tidigare inkommit med synpunkter i avgränsningssamråd för den planerade vindkraftparken Herkules. Vi vidhåller dessa synpunkter, och har inget ytterligare att tillägga i och med detta kompletterande natura 2000-samråd.

Området överlappar i sin helhet ett område som är mycket viktigt för våra medlemmars fiske. En utbyggnad av vindkraft i detta område skulle helt omöjliggöra detta fiske. Vi anser att området därför är ytterst olämpligt för utbyggnad av havsbaserad vindkraft. Om så ändå skulle ske anser vi att drabbat fiske ska ersättas ekonomiskt.

Om ni har några frågor kopplat till vårt samrådsyttrande eller i övrigt om pelagiskt fiske kopplat till ert projekt är ni välkomna att kontakta oss.

Vänliga hälsningar,
Malin Skog, SPF PO
Tel: 0731-508 708
Malin.Skog@pelagic.se