Havsbaserad vindkraft

Yttrande om behov av komplettering av N2000-ansökan för vindkraftsprojektet Skidbladner

Mottagare:

Länsstyrelsen i Gotland län
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder den stora majoriteten av svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a. sill/strömming, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt, Östersjön och Bottenhavet samt regionalfartyg i Östersjön och ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90% av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter i detta avgränsningssamråd.

En av de naturtyper som ska bevaras inom N2000-området Gotska Sandön-Salvorev är sandbankar. I det marina området får inte förekomma fysiska ingrepp som kan komma att förändra livsmiljöer eller processer, till exempel vågpåverkan eller sedimentomflyttningar, som har betydelse för habitatens värden. Fysiska ingrepp som jan förändra livsmiljöer eller processer bör undvikas. Uppförande och drift av konstruktioner som vindkraftverk och kabeldragning kan förändra substratförhållanden och påverkan strömförhållanden.

Grunda sandbankar som hänger samman med de inom N2000-området sträcker sig även in i projektområdet. Enligt våra fiskares erfarenhet sker strömmingslek vid sandbankarna som sträcker sig norrut från Gotska sandön. Denna lek finns inte upptagen i MKB och SPF anser att bolaget bör komplettera sitt underlag med fältstudier för att undersöka omfattningen av strömmingslek inom det planerade parkområdet och det närbelägna N2000-området, vilket kan påverkas av den planerade parken.

Suspenderat sediment kan nå närmare 2 km från anläggningsplatsen. Det kan inte uteslutas att detta sediment innehåller miljögifter. Båda dessa faktorer kan innebära negativ påverkan på strömmingsägg både i och utanför N2000-området. Det kan inte heller uteslutas att undervattensljud under anläggning och drift sprider sig in i N2000-området och där påverkar strömmingslek negativt och att strömmingen kan uppvisa beteendeförändringar på grund av ljuden. SPF anser att bolaget i detalj bör utreda dessa risker som inte adresseras i nuvarande MKB och komplettera sin ansökan med denna information. Vidare bör bolaget komplettera sin information med fältundersökningar av aktuella halter av miljögifter och föroreningar inom projektområdet, då det inte kan uteslutas att dessa kan spridas till N2000-området.

Om ni har några frågor kopplat till vårt samrådsyttrande eller i övrigt om pelagiskt fiske kopplat till ert projekt är ni välkomna att kontakta oss.

Vänliga hälsningar,
Malin Skog, SPF
Tel: 0731-508 708
Malin.Skog@pelagic.se