Havsbaserad vindkraft

Swedish Pelagic Federations synpunkter med anledning av den planerade vindkraftparken Vågskär (Dnr NV-08979-23)

Mottagare:

Naturvårdsverket
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter i detta samråd.

Möjliga gränsöverskridande effekter och miljökonsekvenser som kan påverka Sverige och som bör inkluderas i miljökonsekvensbeskrivningen

Den planerade vindkraftparken Vågskär kan potentiellt få negativa konsekvenser på fiskbestånd som fiskas av svenska yrkesfiskare genom undervattensljud, vibrationer, ändrade strömmar eller elektromagnetiska fält runt kablar. Nuvarande kunskap om dessa faktorer och dess påverkan på miljön och de fiskarter som lever där är bristfällig. SPF anser därför att det är väsentligt att dessa faktorer och dess kumulativa effekter på fiskbestånd och undervattensfauna undersöks noggrant i kommande miljökonsekvensbeskrivning.

Möjliga negativa effekter av vindkraftparken på fiskens lek, födosök, migration etc kan orsaka allvarliga problem på lång sikt för våra medlemmar om betydelsefulla fiskbestånd påverkas negativt.

Utöver potentiella negativa effekter på fiskbestånd som fiskas av svenska yrkesfiskare kommer de planerade parkerna få en direkt negativ effekt för fisket. Området där Vågskär är tänkt att byggas är ett mycket viktigt område för pelagiskt fiske. Där bedrivs fiske under hela året men mest på vår och försommar.

Pelagiskt fiske med trål och not är en utrymmeskrävande verksamhet som inte kan samexistera med marina vindkraftverk. Med vajer och tål på släp är ekipaget över en kilometer långt och väger hundratals ton när trålen är full med fisk. Att väja eller stoppa för ett vindkraftverk, t.ex. vid dåligt väder är omöjligt. En vindkraftpark (samt en säkerhetszon kring denna) är därför att se som ett helt stängt område där pelagiskt trålfiske överhuvudtaget inte kan bedrivas. Den planerade parken kommer att få allvarliga konsekvenser för svenskt pelagiskt fiske.

Deltagande i miljökonsekvensbeskrivningen (MKB)

SPF anser att Sverige bör delta i den fortsatta processen med framtagande av en miljökonsekvensbeskrivning. Det är väsentligt att potentiella effekter av den planerade vindkraftparken på fiskbestånden utreds noggrant och att de kumulativa effekterna, på kort och på lång sikt, av denna och andra planerade vindkraftparker i Bottenviken, Bottenhavet och Egentliga Östersjön beaktas i denna analys.

MKB:n bör beskriva de förväntade effekterna på fiskbestånd och fiske under såväl konstruktion-, drift- samt avvecklingsfas. Vad gäller fiskets bedrivande bör en referensperiod på minst 10–15 år tillämpas.

Annelie Rosell, SPF