Havsbaserad vindkraft

Swedish Pelagic Federations synpunkter med anledning av den planerade vindkraftparken Hesselö i danska delen av Kattegatt (Dnr NV-01319-21)

Mottagare:

Naturvårdsverket
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter i detta samråd.

Påverkan på fiskbestånd

SPF har vid tidigare samråd rörande vindkraftparken Hesselö poängterat vikten av att noggrant utreda den planerade parkens eventuella påverkan på fiskbestånden genom undervattensljud, vibrationer, ändrade strömmar eller elektromagnetiska fält runt kablar. Vi anser inte att den miljöbedömning vi tagit del av tillräckligt grundligt analyserat samtliga påverkansfaktorer.

När det gäller skrivningarna om sedimentspridning exempelvis, tas ingen hänsyn till att sedimentspridning även kan ske under vindkraftparkens driftsfas och att påverkan på fisken även kan vara indirekt genom den påverkan som eventuellt kommer att ske på ljus och därigenom födotillgången i området. Även när det gäller undervattensljud saknar SPF en analys av eventuella effekter under driftsfas. Eventuell påverkan av elektromagnetiska fält runt kablar tycks över huvudtaget inte omnämnt.

Från SPF vill vi åter poängtera att det saknas tillräcklig kunskap om den kumulativa påverkan av en utbyggnad av havsbaserad vindkraft. Enligt en rapport från norska Havforskningsinstituttet 2023 1) finns det stora kunskapsbrister vad gäller påverkan från vindkraftparker på såväl fisk som fiske. Det kan även nämnas att SMHI under hösten 2023 presenterade en delrapport 2) som visar att vindkraft till havs under driftsfasen har en storskalig påverkan på havet, som är påvisbar långt utanför själva vindkraftparken. Strömmar och skiktning påverkas, vilket i sin tur påverkar näringsämnen, algblomningar mm. Effekter kan påvisas både vid vattenytan, genom hela vattenpelaren och vid botten.

Påverkan på fiske

I figur 1–3 redovisas VMS-punkter för pelagisk trål liksom bottentrål. Det står dock inte klart vilken period som redovisas, fiskeflottans nationalitet (rör det sig även om svenska båtar), eller hur tråldragen gjorts.

Då fisket varierar från år till år anser SPF att en tillräckligt lång period behöver granskas för att bedöma områdets betydelse för fisket. Det är även viktigt att ta hänsyn till hela tråldrag. Om delar av tråldrag ligger inom det utsedda området är det troligt att en etablering även får konsekvenser för trålfiske i kringliggande områden.

I tidigare remissvar har vi från SPF påpekat att det krävs en bedömning av de sammantagna effekterna av planerade vindkraftparker i Kattegatt på ekosystem och yrkesfiske, och då även med beaktande av skyddade områden och dess fiskeregleringar. Utan att se helheten är det inte meningsfullt eller möjligt att uttala sig om framtida konsekvenser för fisket utav den havsbaserade vindkraften. Vi saknar hittills denna helhetsbedömning.

Annelie Rosell, SPF

1) Utne Palm et al 2023 Kunnskapsinnhenting for Sameksistens mellom fiskeri- og havvindsnæring. Länk till rapport:

2) Arneborg m.fl. 2023, SMHI rapport Regionala effekter av havsbaserad vindkraft. Ladda ner PDF