Fiskereglering och kontroll

Synpunkter på slutbetänkandet Förbud mot bottentrålning i marina skyddade områden (SOU 2023:20)

Mottagare:

Landsbygds- och infrastrukturdepartementet
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation Producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Bottenhavet, Bottenviken, Östersjön, Kattegatt, Skagerrak, Nordsjön och Atlanten samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90% av den totala fiskade volymen av fisk i Sverige. SPF tackar för möjligheten att yttra sig om slutbetänkandet.

Förslaget i SOU 2023:20 till förbud mot bottentrålning i skyddade områden omfattar de skyddade områden som ligger innanför trålgränsen. SPF anser att det är viktigt med ett väl fungerande områdesskydd och att arter, habitat och områden som är skyddsvärda ska skyddas mot verksamheter som negativt kan påverka dem. SPF anser att denna typ av adaptivt skydd inte kräver ett generellt förbud mot bottentrålning eller någon annan verksamhet för att vara verksamt. SPF anser därför inte att det finns någon fog för ett förbud mot bottentrålning i skyddade områden innanför trålgränsen enligt utredningens förslag, utan att ett mer korrekt förfarande är att för varje skyddat område bedöma vilka verksamheter som kan innebära en direkt negativ påverkan på det som ska skyddas och reglera dessa verksamheter.

SPF anser inte heller att 20§ fösta stycket i fiskelagen (1993:787) behöver ändras, utan att denna paragraf bör kvarstå med nuvarande utformning. Om paragrafen ändå ändras anser vi att formuleringen i förslaget ger en tydlig avgränsning, vilket är bra.

Utredningen ger också förslag till ersättning för de fiskare som skulle drabbas av ett förbud och utredningen menar att sådan ersättning endast kan ges för bortfall av fiske med stöd av enskild rätt. Då bottentrålning vanligen bedrivs på längre avstånd från land än vad som omfattas av den enskilda fiskerätten innebär detta i praktiken ingen ersättning alls till de fiskare som drabbas av ett förbud. Detta tycker vi är fel, och anser att alla fiskare som drabbas av detta förbud ska kompenseras för bortfallet fiske.

Vid frågor eller kommentarer som rör vårt yttrande, kontakta oss gärna.

Vänliga hälsningar,
Malin Skog
Sweden Pelagic Federation PO