Övrigt

Inspel till energiforskningsproposition

Publicerad: 31 oktober 2023

Mottagare:

Klimat- och näringslivsdepartementet
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation Producentorganisation (SPF) företräder fiskefartyg mellan 5-65 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Bottenhavet, Bottenviken, Östersjön, Kattegatt, Skagerrak, Nordsjön och Atlanten Våra medlemmar står varje år för ca 90% av den totala fiskade volymen av fisk i Sverige. VI tackar för möjligheten att komma med inspel till regeringens forsknings- och innovationsproposition.

SPF har utifrån vårt verksamhetsområde identifierat två områden med stora behov av forskning och kunskapsinhämtning kopplat till energiforskning.

Kunskap om havsbaserad vindkraft – påverkan på fiskbestånd

  • Vi är i behov av miljövänlig energi, och stort fokus ligger just nu på att möjliggöra en utbyggnad av havsbaserad vindkraft. Samtidigt saknas mycket kunskap om hur denna kan komma att påverka fisken i havet och därmed på sikt möjligheterna för ett långsiktigt hållbart yrkesfiske.
  • Dagens kunskap om effekterna på olika fiskarter av havsbaserad vindkraft är ytterst bristfällig. Det norska Havforsningsinstituttet kom nyligen med rapporten ”Kunnskapsinhenntning for Sameksistens mellom fiskeri- og havvindsnæring” 1) som redogör för stora kunskapsluckor vad gäller vindkraftparkernas möjliga påverkan på både fisken i sig och på fiskerinäringen. Områden där det saknas kunskap är exempelvis påverkan på olika arters vandring och reproduktion/rekrytering. Faktorer som kan påverka fisken under hela vindkraftparkens livstid är undervattensljud, vibrationer, förändrade strömmar och omblandning, elektromagnetiska fält, mm.
  • Förslag: Ett omfattande provtagningsprogram i en gemensam satsning tillsammans med våra grannländer för att inhämta kunskap om hur fisk och andra aspekter av miljön i och runt befintliga vindkraftparker påverkas över tid. Finns det exempelvis arter som gynnas och andra som missgynnas av olika typer av konstruktioner och storlek på turbiner?

Tillämpad forskning för energiomställning i den maritima sektorn

Behovet av innovation och tillämpad forskning för att påskynda hela den maritima sektorns (inklusive fiskerinäringen) energiomställning är stort och utmaningarna många. Vi ser gärna praktiska försök med olika typer av motorer, drivmedel etc.

Om ni har några frågor kopplat till värt yttrande, välkomna att höra av er!

Vänliga hälsningar
Malin Skog, SPF
Malin.Skog@pelagic.se
Tel: 0731-508 708

1) https://hi.no/hi/nettrapporter/rapport-fra-havforskningen-2023-40