Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Bottenhavet, Bottenviken, Östersjön, Kattegatt, Skagerrak, Nordsjön och Atlanten. Vi har medlemmar med fartyg från 5 till över 60 meter som fiskar med pelagisk trål, not, krok och garn. Våra medlemmar står varje år för ca 90% av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter i detta samråd.
SPF har inga synpunkter på de föreslagna ändringarna
SPF konstaterar att flertalet ändringar syftar till att svenskt regelverk ska överensstämma med de krav som ställs enligt STCW-konventionen. Det är rimligt att svensk lagstiftning uppdateras så att det överensstämmer med internationella överenskommelser som Sverige antagit och att regelverket är tydligt. För att säkerställa jämlika konkurrensvillkor är det viktigt att svensk lagstiftning inte innehåller särkrav som försvårar för svensk näring.
Nedan ges ett par specifika synpunkter som fokuserar på att underlätta vår kompetensförsörjning.
– Krav om utbildning till examen som fartygs- och maskinbefäl klass VII
Enligt det förslag som Transportstyrelsen lagt fram ska utbildning till fartygsbefäls- respektive maskinbefälsexamen klass VII genomföras vid ett universitet eller högskola för att vara behörighetsgrundande.
Fartygsbefäl klass VII är en grundläggande behörighet för många av våra medlemmar. SPF anser att det även bör vara möjligt att i gymnasieskolan få den utbildning som krävs för att få behörighet som fartygsbefäl VII. Det skulle bidra till att förkorta tiden för intresserade ungdomar, som inte har studiemotivation nog att fullgöra en högskoleutbildning, att skaffa sig denna behörighet.
SPF anser att en gymnasial utbildning skulle underlätta yrkesfiskets försörjning av personal med erforderlig utbildning. Vi anser att den beskrivning som ges i remissen av förslaget inte innehåller en tydlig motivering varför det utifrån utbildningsmässiga aspekter krävs att utbildningen ges på universitets- eller högskolenivå. Det ges inte heller någon analys av förväntade konsekvenser av förslaget för berörda sektorer.
– Ändringar av reglerna rörande gymnasial utbildning inriktad mot sjöfart
SPF ser positivt på föreslagen ändring av 2 kap. 13 och 28 §§ förordningen (2011:1533) om behörigheter för sjöpersonal som syftar till att underlätta utbildning även för vuxna och ge möjlighet till Transportstyrelsen att reducera tjänstgöringskravet.
Om ni har några frågor kopplat till vårt yttrande eller gällande det pelagiska fisket i övrigt, kontakta oss gärna!
Vänliga hälsningar,
Annelie Rosell
Swedish Pelagic Federation PO