Dioxinhalter i Östersjön

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Quis ipsum suspendisse ultrices gravida risus commodo.

Minskande dioxinhalter i Östersjön

I Östersjön har gamla miljösynder tidigare gjort att fet fisk varit farlig att äta. Halterna av dioxin minskar stadigt i både miljön och i fisken och sedan flera år ligger glädjande nog värdena för sill och strömming från stora delar av södra Östersjön under gränsvärdena. Tyvärr ser vi trots detta inte någon revidering av Livsmedelsverkets kostrekommendationer gällande fet fisk från Östersjön. VI hoppas på en utökad provtagning och mer nyanserade kostråd.

Tidigare har sill/strömming från Östersjön inte fått exporteras för konsumtion på grund av för höga halter av dioxin. Sill/strömming från många områden i Östersjön har under senare år konstaterats ligga under EU:s gränsvärden och därmed ha så låga halter av dioxin att de får exporteras och säljas för konsumtion.

Till Naturvårdsverkets hemsida med statistik över dioxin i fet fisk (diagrammet)

Kostrekommen­da­tioner från Livsmedelsverket

Livsmedelsverket lyfter i sina kostrekommen­da­tioner att både barn och vuxna helst bör äta fisk av olika sorter 2-3 gånger i veckan, vilket innebär att de flesta svenskar borde äta mer fisk.

När det gäller fet fisk från Östersjön som sill/strömming är rekommendationen:

  • Vuxna män och äldre kvinnor kan äta fet fisk från Östersjön en gång i veckan utan risk
  • Barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder bör äta fet Östersjöfisk max 2-3 gånger per år

Livsmedelsverket skriver också på sin hemsida:

”Om man äter fisk 2-3 gånger i veckan, och varierar mellan olika sorter, har man lättare att få i sig många av de näringsämnen som man behöver för att må bra. I fisk finns till exempel D-vitamin, jod och selen, som det kan vara svårt att få tillräckligt av. Att äta fisk och skaldjur bidrar också till att minska risken för flera folksjukdomar. Feta fiskar, som lax, sill och makrill, är rika på omega-3-fetter som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom och är viktiga för hjärnans utveckling och funktion.”
Till Livsmedelsverkets hemsida