I oktober fattade det Europeiska ministerrådet beslut om kvotnivåerna för Östersjön. Kvoterna för de pelagiska bestånden följde generellt EU-kommissionens förslag och den vetenskapliga rådgivningen från ICES.
Sill/strömming i centrala Östersjön
För sill/strömming i centrala Östersjön ökades kvoten till 83 881 ton. Beståndet har växt jämfört med föregående år, fisken har blivit fetare och en stark årsklass är på väg in i fisket. Kustfiskare i Östersjön ser glädjande nog stora mängder av sill/strömming längs kusterna och vi på SPF hoppas att utvecklingen fortsätter åt rätt håll.
Skarpsill i Östersjön
Vad gäller skarpsillen i Östersjön minskades kvoten till 139 500 ton. Rekryteringen för skarpsill har av okänd anledning under de tre senaste åren varit mycket dålig, men glädjande nog har våra kollegor från Baltikum rapporterat att de i höstfisket i år har sett betydligt mer liten skarpsill än de senaste åren. Detta kan tyda på att trenden har vänt.
Strömming i Bottenhavet och Bottenviken
För strömmingen i Bottenhavet och Bottenviken ökade kvoten till 66 466 ton. Rådgivningen för strömmingen i Bottenhavet och Bottenviken dröjde i år i flera månader efter dess normala utgivningsdatum. Och ICES har under sommaren reviderat referensvärdena för beståndet. Rapporter från Finland visar att strömmingen i området nu är fetare och att födotillgången är god.
SPF:s VD om kvotbesluten
– Resultaten följer våra egna idéer inom fisket att även om kvoterna går upp kraftigt så bör vi vara försiktiga då det är många andra faktorer än fisket som kan påverka beståndsutvecklingen, säger Anton Paulrud, VD på Swedish Pelagic Federation.
Fördjupningar
God födotillgång och fetare strömming i Bottenhavet
Ta del av vår rapport om den finska rapporten om strömming här. God födotillgång och fetare strömming i Bottenhavet – Swedish Pelagic Federation
Rådet överens om fångstbegränsningar 2025
Ta del av Europeiska ministerrådets pressmeddelande här: Östersjön: rådet överens om fångstbegränsningar för 2025 – Consilium