Nu går de två befintliga MSC-certifieringarna av strömming i Bottenhavet och Bottenviken samman i en gemensam certifiering. Tidigare har det finska fisket och det svenska fisket haft en varsin, separat certifiering.
Det svenska trålfisket av strömming (sill) i Bottenhavet har varit MSC-certifierat sedan 2019. Swedish Pelagic Federation PO förvaltar certifieringen för sina medlemmar. Certifieringen innehåller en bedömning av fisket hållbarhet utifrån en rad kriterier så som påverkan på fiskbeståndet och eventuella bifångstarter, annan påverkan på ekosystemet samt utifrån hur förvaltningen fungerar.
Parallellt med den svenska certifieringen har även det finska fisket genom Finlands Yrkesfiskarförbund FYFF (på engelska FFA; Finnish Fishermen’s Association) haft en egen motsvarande certifiering sedan 2018. Nu går de två separata certifikaten samman i en gemensamt certifiering av fisket efter att ha arbetat tillsammans med frågan sedan en tid tillbaka.
- Vi är glada att nu gå ihop i ett gemensamt certifikat med det finska fisket. Vi har ett nära samarbete och det kommer innebära en ekonomisk besparing för båda organisationerna, säger Malin Skog som jobbar med certifieringen på Swedish Pelagic Federaion.
- Vi ser det som mycket naturligt och viktigt att jobba tillsammans för fiskbestånden och ett hållbart fiske i Östersjön. MSC-certifieringen är en del av detta arbete. Våra båda organisationer har länge jobbat nära varandra i den här frågan och nu kan vi tillkännage att de två certifikaten slås ihop, säger vd Kim Jordas på Finlands Yrkesfiskarförbund.
Tyvärr fattades beslut enligt förslaget, vilket vi naturligtvis är starkt kritiska till.
Vi har därefter skrivit en debattartikel, samt en replik på ett svar på denna om trälgränsutflyttningen, dessa hittar ni här:
Debattartikeln: Trålförbudet är ett dråpslag mot småskaligt fiske, skriver Anton Paulrud
Svaret: Sillen i Östersjön behöver trålgränsen, skriver Baltic Waters
Vår slutreplik: Det småskaliga fisket bör värnas, skriver Anton Paulrud
Har några frågor kopplat till den svenska certifieringen eller gällande det pelagiska fisket i övrigt, kontakta oss gärna!