Beslutade kvoter i Västerhavet 2025

december 2024

Europeiska ministerrådet fattade under sitt decembermöte beslut om kvoterna för de pelagiska arterna i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt. Resultatet blev bland annat en kraftig nedgång i kvoten för makrill och även en nedgång i kvoten för sill i Nordsjön och Skagerrak, båda enligt den vetenskapliga rådgivningen.

Intensiva förhandlingar

För arterna i Nordsjön, men även vissa arter i Skagerrak och Kattegatt, krävs att EU kommer överens om kvoter, tillträde, förvaltning och kontroll med både Norge och UK. Under hösten har det därför varit många veckor av intensiva förhandlingar mellan EU-Norge, EU-UK och EU-Norge-UK för att nå dessa överenskommelser.

Atlantoskandiska sillen och blåvitlingen ännu ej klara

För två arter är förhandlingarna fortfarande inte klara. Det gäller den Atlantoskandiska sillen i Norska havet (även kallad NVG-sill eller norsk vårlekande sill) och blåvitlingen.

Norge vill inte ge EU samma tillträde som tidigare att fiska den Atlandoskandiska sillen i norskt vatten. Norge menar att EU efter Brexit inte är en kuststat för NVG-sillen och därmed endast ska ha ett begränsat tillträde för detta fiske. Norge har i nuläget inte fullständigt tillträde att fiska all den kvot på blåvitling som de fått möjlighet till i EU-vatten.

Sill och torsk i Nordsjön väckte mest diskussioner

Sill och torsk i Nordsjön var de två arter i trilateralen mellan EU-Norge och UK, som ledde till mest diskussioner. Sillen på grund av att den är uppdelad i flera delkvoter med särskilda bifångstkvoter inom EU, som Norge sedan gammalt ogillar. Och torsken på grund av att den har flera delbestånd, med olika rekrytering och beståndsutveckling.

De tre parterna ska under 2025 i detalj diskutera förvaltningsprinciperna för Nordsjösillen, samt att slå samman de olika kvoterna till en enda.

Kuststatskonsultationer oroar

Tidigare under hösten hölls de så kallade Kuststatskonsultationerna, där kvoter och förvaltning av makrill, blåvitling och Atlantoskandisk sill diskuteras. Dessa konsultationer var i år ganska låsta på grund av att UK, Norge och Färöarna slöt ett eget partiellt avtal för makrill och NVG-sill avseende kvotnivåer och ömsesidigt zontillträde. Länderna hävdar att detta partiella avtal minskar fisketrycket på arterna, samtidigt som de alla tre ökar sin andel av fisket.

– Risken är nu överhängande för ett överfiske som kan leda till nedgångar i bestånden vilket är oerhört oroande, säger Anton Paulrud, VD på Swedish Pelagic Federation.

Fördjupning

Ta del av Ministerrådets pressmeddelande här: Fishing opportunities for 2025 in EU and non-EU waters: Council secures agreement – Consilium

Fler nyheter

Bifångster inom pelagiskt fiske

november 2023
Ökad bestånd i bottenhavet

Finsk studie visar på förbättrat tillstånd för strömmingen i Bottenhavet

december 2023

Vindkraft – på fiskens bekostnad?

februari 2024