Övrigt

Reviderad nationell förvaltningsplan för storskarv

Publicerad: 30 augusti 2023

Mottagare:

Naturvårdsverket
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation Producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Bottenhavet, Bottenviken, Östersjön, Kattegatt, Skagerrak, Nordsjön och Atlanten samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön och bedriver ett diversifierat fiske med både aktiva och passiva redskap. Våra medlemmar står varje år för ca 90% av den totala fiskade volymen av fisk i Sverige. SPF tackar för möjligheten att yttra oss kring förslaget till reviderad förvaltningsplan för storskarv/mellanskarv.

SPF anser att det krävs en betydligt mer kraftfull förvaltning än den som föreslås i förvaltningsplanen, framförallt underarten mellanskarv där en kraftig reduktion av beståndet behövs och också behöver möjliggöras genom ändringar i regelverk.

Bakgrund/problematik

Den enorma populationen av framförallt mellanskarv äter oerhörda mängder fisk årligen, och även om fåglarna huvudsakligen födosöker kustnära får deras predation påverkan på hela ekosystemet. På så sätt orsakar den ett stort ekonomiskt tapp för hela yrkesfisket, inte bara för fiskare med ett småskaligt och kustnära fiske utan även fisket längre ut till havs. Detta innebär i förlängningen även förlorade samhällsintäkter.

Skarven orsakar också stora skador på fångst och fiskeredskap, huvudsakligen kustnära, och ersättningarna till fiskare motsvarar inte i närheten de ekonomiska förluster de lider. Åtgärder för att minska skarvens skador på fisk och fiskeredskap i form av redskapsutveckling, skrämsel och skyddsjakt vid fiskeplatser är helt otillräckliga och för att minska skarvens negativa inverkan på det kustnära fisket krävs istället en kraftig reduktion av populationen av mellanskarv.

Målsättning

SPF anser att den föreslagna förvaltningsplanen är förhållandevis tandlös och att den saknar en tydlig målsättning för antal häckande par av storskarv respektive mellanskarv i Sverige. I planen anges att mellanskarven har genomgått en omfattande populationsökning från mitten av 1900-talet. Målet för mellanskarv bör enligt SPF maximalt ligga i nivå med de populationer som sågs under tidigt 1990-tal, dvs. en mycket kraftig reduktion av skarvstammen till maximalt 5000 häckande par eller ännu färre. Kopplat till detta behöver också eventuella indikatorer kopplade till skarv i miljömåls- och havsmiljöuppföljningen ses över så att det inte finns målsättningar som står i konflikt med varandra.

För att uppnå detta anser SPF också att Sverige kraftfullt måste verka inom EU för att ändra relevanta regelverk så att en omfattande reduktionsjakt på mellanskarv kan möjliggöras. Mellanskarven kan knappast anses vara en naturligt förekommande art i vårt land och bör därför inte omfattas av några artskyddsregler.

Jaktinsatser

Jaktinsatser bör samordnas geografiskt för att vara så effektiva som möjligt, vilket också lyfts i planen. Dock är inte planen tydlig med hur detta kan ske, och vårt förslag är att det utses jaktsamordnare på berörda Länsstyrelser. För att verkligen komma tillrätta med och decimera populationerna behöver jakten kunna effektiviseras och områden dit skarven kan söka tillflykt minimeras. Skarvkolonier som finns i fågelskyddsområden bör kunna omfattas av jaktinsatser/äggprickning.

Då underarterna storskarv och mellanskarv är tydligt separerade i sin utbredning i både tid och rum (vilken tydligt framgår av beskrivningen i den föreslagna förvaltningsplanen) anser vi att en reduktionsjakt på mellanskarv inte behöver påverka beståndet av underarten storskarv i någon nämnvärd omfattning.

För att främja en ökad jakt bör man antingen införa skottpeng eller avlöna särskilda jägare för att utföra en utökad jakt på skarv. Detta för att öka incitamentet bland jägare för denna jakt, som vi förstår kan vara tidskrävande och svår. Såvitt vi förstått finns det ingen som helst marknad för skarvkött för konsumtion. Skrämselmetoder är inte någon bra taktik då de endast förflyttar problemen.

Om ni har några frågor kopplat till vårt yttrande, välkomna att höra av er!

Vänliga hälsningar
Malin Skog, SPF
Tel: 0731-508 708
Malin.Skog@pelagic.se