Havsbaserad vindkraft

Samrådsyttrande om nätanslutning av vindkraftparken Stora Middelgrund

Mottagare:

Vattenfall Vindnät AB
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation Producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt, Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90% av den totala fiskade volymen i Sverige. SPF tackar för möjligheten att lämna synpunkter i detta samråd.

Kabeldragning

Då yrkesfiske bedrivs i området där kabeln ska dras är synnerligen viktigt att kabeln är väl nedplogad alternativt övertäckt (på bergigt bottensubstrat) och att sedimentet inte riskerar att erodera under den så att det skapas fria spann eller fickor under kabeln som kan öka insnärjningsrisken för fiskeredskap med risk för skada på fiskeredskapet, fiskefartyget och kabeln samt besättningens säkerhet. Om en olycka skulle vara framme och t.ex. trålen eller ett trålbord skulle skära ned i botten har de flesta av våra fartyg motorkapacitet att slita av en kabel. Därför är det också viktigt att tydliggöra ansvarsfrågan vid en eventuell (om än osannolik) olyckshändelse.

Kommande MKB – Påverkan på yrkesfiske, fisk och annan fauna

MKB bör tydliggöra vilka fiskarter som använder det aktuella området för sin lek och för födosök, samt hur påverkan på dessa kan minimeras. SPF anser att det är av yttersta vikt att undersökningar samt nedläggningsarbete för kabeln planeras in i tiden på ett sådant sätt att det minimerar påverkan på fiskens lek (alla aktuella arter) och födosök samt att negativ påverkan på yrkesfisket blir så liten som möjligt. Suspenderat material kan medföra minskad flytförmåga för fiskägg som därmed riskerar att sjunka till botten där de inte överlever, samt förhöjd dödlighet för fisklarver.

Vidare är det viktigt att migrerande arter inte störs i sina vandringar av anläggningsarbetet. Detta är ett område där mycket kunskap saknas, men SPF önskar att MKB redogör för kunskapsläget kopplat till t.ex. hur den för närvarande extremt svaga sillpopulationen i västra Östersjön skulle kunna påverkas i sin vandring upp genom Kattegatt och hur negativ påverkan på denna kan minimeras.

Vi anser också att det vid eventuella arbeten med syrefri eller syrefattig botten, eller med sediment som kan innehålla föroreningar, ska vidtas åtgärder för att minimera försämring av vattenkvalitén i ovanliggande vatten som annars skulle kunna bli följd. Det är därför viktigt att MKB tydligt redogör för bottens beskaffenhet vad gäller syrehalt och eventuella föroreningar.

Vid driftsättning av en vindkraftpark uppkommer elektromagnetiska fält runt kablarna. Vilket djup kablarna läggs på har betydelse för hur starka eller svaga dessa fält blir. Studier visar att elektromagnetiska fält kan ha en negativ inverkan på t.ex. ål, men även kräftdjur. Det saknas ännu kunskap om och hur viktiga kommersiella fiskarter som sill och skarpsill kan påverkas. SPF anser att MKB behöver redogöra för hur olika fiskarter kan komma att påverkas av elektromagnetiska fält.

Det finns vetenskapliga studier som visar att unga stadier av hummer och krabbtaska kan påverkas negativt av elektromagnetiska fält motsvarande dem från elkablar inom och till/från vindkraftparker. Larverna från ägg som exponerats för elektromagnetiska fält under utvecklingen hade fler missbildningar och var mindre i storleken än normala larver, vilket negativt påverkade deras simförmåga. Vi känner inte till någon motsvarande studie på havskräfta (som är vanlig i aktuellt område), men om två andra bottenlevande dekapoder är känsliga för denna typ av magnetfält är det inte orimligt att oroa sig även för att havskräftans reproduktion och tillväxt skulle kunna bli negativt påverkad. I förlängningen kan det innebära negativ påverkan på yrkesfisket. Om det finns möjlighet att vidta åtgärder för att minska eventuell negativ påverkan, exempelvis genom att lägga kablar på större djup anser SPF att dessa åtgärder bör vidtas, och MKB bör analysera detta.

Om ni har några frågor kopplade till vårt yttrande är ni välkomna att kontakta oss.

Vänliga hälsningar, Malin Skog, SPF