Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön.
Våra medlemmar bedriver fiske i området för den tilltänkta vindkraftparken Mareld. Som direkt berörd av den planerade vindkraftparken och med kompetens om det fiske som bedrivs har vi synpunkter att framföra vad gäller behovet av underlag för att bedöma effekter på fiskbestånd och pelagisk fiskenäring.
Havsbaserade vindkraftparker riskerar att medföra negativa konsekvenser på fiskbestånd som fiskas av våra medlemsfartyg genom undervattensljud, vibrationer, ändrade strömmar eller elektromagnetiska fält runt kablar. Nuvarande kunskap om dessa faktorer och dess påverkan på miljön och de fiskarter som lever där är bristfällig. SPF anser därför att det är avgörande att dessa faktorer och dess kumulativa effekter på fiskbestånd och undervattensfauna undersöks noggrant.
Möjliga negativa effekter av vindkraftparken på fiskens lek, födosök, migration etc kan orsaka allvarliga problem på lång sikt för våra medlemmar om betydelsefulla fiskbestånd påverkas negativt.
Till sin ansökan har Mareld Green Energy AB bifogat en studie om påverkan av undervattenljud under såväl konstruktion, drift som avveckling av vindkraftparken Mareld. Det är en ambitiös studie men likafullt kvarstår det faktum att kunskapen brister rörande påverkan på olika fiskarter av undervattenljud från en vindkraftpark i drift. Det beror delvis på att tekniken för byggnation av vindkraftparker har utvecklats över tid. Det beror dock också på att påverkan på olika fiskarter av undervattenljud från vindkraftparker i drift inte har studerats i tillräcklig omfattning. Av det inlämnade underlaget står därför helt enkelt inte klart hur undervattenljud från Mareld, inklusive övriga etablerade och planerade vindkraftparker i Skagerrak, gemensamt kommer att påverka exempelvis sillens kommunikation och migration. SPF anser att det måste krävas att denna fråga utreds betydligt utförligare i samband med ansökan om uppförande och drift av en vindkraftpark.
SPF anser att utredningen om konsekvenserna för yrkesfisket (bilaga C11) behöver kompletteras med en detaljerad analys av genomförda tråldrag/trålspår inom och utanför området för den tilltänkta parken.
I utredningen beskrivs det fiske som har bedrivits utifrån registrerade landningar och utifrån fiskeansträngning. För att kunna bedöma effekterna för det trålfiske som bedrivs i området är det dock väsentligt att även analysera tråldragen.
Vidare anser SPF att utredningen ska inkludera en socioekonomisk konsekvensanalys som innefattar såväl yrkesfisket som den beredningsindustri som är beroende av fångsten. Att enbart se till fiskets intäkter för den landade fångsten ger inte hela bilden av vindkraftparkens framtida påverkan på fiskenäringen. En komplett analys bör även inkludera en bedömning av miljömässiga och socioekonomiska konsekvenser av en eventuell förflyttning av fiskeansträngningen i det aktuella området till andra områden vilket resulterar i ökad lokal fiskeintensitet och konkurrens.
Avslutningsvis vill vi framföra att det krävs en betydligt mer omfattade analys av de kumulativa effekterna av etablerade och planerade vindkraftparker i Skagerrak, och då även effekterna av förlorat tillträde till fiskevatten, som en utbyggnad av havsbaserad vindkraft innebär.
Annelie Rosell, SPF