Havsbaserad vindkraft

Swedish Pelagic Federations svar på kompletterande samråd rörande vindkraftparken Polargrund Offshore

Mottagare:

Polargrund Offshore AB
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder merparten av svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter i detta kompletterande samråd.

SPF har i ett tidigare samråd avseende planerad vindkraftpark lämnat generella synpunkter rörande våra farhågor kopplat till parkens eventuella negativa påverkan, framför allt vid drift, på pelagisk fisk och pelagiskt fiske. Dessa farhågor kvarstår. Aktuellt samråd avser tre specifika aktiviteter som vi kommenterar nedan var och en för sig.

Genomförande av fältundersökningar

Samrådet omfattar de ytterligare fältundersökningar som bolaget anser behöver genomföras och som de ännu inte har tillstånd för. Av utskickat underlag framgår att den största påverkansfaktorn vid fältundersökningar bedöms vara undervattenbuller vilket kommer att bedömas i MKB:n.

Pelagisk fisk har en god hörsel och kommunicerar med varandra genom ljud. Det är därför viktigt att MKB:n, så som det är tänkt, belyser undervattensbullrets påverkan på fisk och hänsyn måste då tas till att olika arter kan reagera olika. Vi vill att det säkerställs att fisk som befinner sig i området för fältundersökningarna genom mjuk uppstart ges möjlighet att flytta på sig innan full effekt används. Vi önskar också att det säkerställs att närliggande lekområden inte påverkas negativt.

Dumpning av schaktmassor

Av samrådsunderlagets framgår att sedimentationens och grumlingens påverkan på fisk och potentiella lekområden kommer att beskrivas i MKB. SPF anser att det är viktigt att även påverkan på fiskens födosök inkluderas i beskrivningen.

Samrådsunderlaget anger att det förekommer vissa föroreningar i de ytliga sedimenten. Det bör säkerställas att vare sig schaktning eller dumpning av schaktmassorna kommer medföra att de föroreningar som förekommer i sedimenten inom Bottenviken frigörs och medför att den fisk som lever där tar skada.

Centraliserad vätgasproduktion

Vätgasproduktion är en såvitt vi vet en ännu i stort sett oprövad teknik till havs. Det är väsentligt att eventuell påverkan på ekosystemet utreds noga. Av samrådsunderlaget framgår att vattenkylning är ett av alternativen för processkylning som utreds. Vattenkylning kommer producera stora mängder uppvärmt vatten från kylprocesser, och även en stor volym saltlake från avsaltning av havsvatten. Det framgår inte tydligt av samrådsunderlaget vilken temperatur kylvattnet kommer ha som mest eller vilken salthalt saltlaken kommer ha, eller hur dessa ska hanteras (på vilket djup de ska släppas ut etc).

Hur dessa båda restprodukter ska hanteras och vilka effekter de kan få på lokala förhållanden och såväl fysikaliska som biologiska processer i havet behöver noga gås igenom i kommande MKB. Salthaltsskiktningar, omblandning och primärproduktion är viktiga aspekter som Polargrund Offshore AB tydligt behöver redogöra för hur de kan påverkas av utsläpp av varmvatten respektive saltlake (eller varm saltlake?). Även säkerhetsaspekter/ riskanalys för en eventuell vätgasproduktion blir viktiga att belysa.

Annelie Rosell, SPF