Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter i detta samråd.
SPF:s medlemmar har inget fiske i det aktuella området till följd av gällande fiskeregleringar. Det föreslagna anläggningsarbetet kan dock potentiellt påverka våra medlemmar om det inverkar negativt på de fiskbestånd som de fiskar på.
Miljökonsekvensbeskrivningen bör innehålla en utförlig beskrivning av fiskfauna samt det fiske som bedrivs i området. Vi vill påminna om att det är viktigt att en väl tilltagen referensperiod (minst 10–15 år) används vid beskrivningen av fisket.
Miljökonsekvensbeskrivningen bör också utreda i vilken utsträckning aktuellt område nyttjas som lek- och/eller uppväxtplats för olika fiskarter. Denna typ av områden kan vara mycket känsliga för störningar och förhindrad lek kan få allvarliga konsekvenser för lokala fiskpopulationer.
Vidare bör det av miljökonsekvensbeskrivningen tydligt framgå vilken av de två alternativa lösningarna på kabeldragning som får minst negativa effekter på den maritima floran och faunan.
SPF anser att Sverige bör delta i den fortsatta processen med framtagande av en miljökonsekvensbeskrivning eftersom anläggningsarbetet potentiellt kan få negativa konsekvenser för de fiskbestånd som svenska yrkesfiskare fiskar på.
Annelie Rosell, SPF