Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter i detta samråd.
Den planerade vindkraftparken Tyrsky kan potentiellt få negativa konsekvenser på fiskbestånd som fiskas av svenska yrkesfiskare genom undervattensljud, vibrationer, ändrade strömmar eller elektromagnetiska fält runt kablar. Nuvarande kunskap om dessa faktorer och dess påverkan på miljön och de fiskarter som lever där är bristfällig. SPF anser därför att det är väsentligt att dessa faktorer och dess kumulativa effekter på fiskbestånd och undervattensfauna undersöks noggrant i kommande miljökonsekvensbeskrivning.
Möjliga negativa effekter av vindkraftparken på fiskens lek, födosök, migration etc kan orsaka allvarliga problem på lång sikt för våra medlemmar om betydelsefulla fiskbestånd påverkas negativt.
Enligt den information vi tagit del av planerar OX2 Finland Oy för denna vindkraftpark även att undersöka möjligheten till vätgasproduktion till havs.
Vätgasproduktion är en såvitt vi vet en ännu i stort sett oprövad teknik till havs. Processen innebär produktion av mycket stora mängder uppvärmt vatten från kylprocesser, samt en enorm volym saltlake från avsaltning av havsvatten. I MKB behöver hanteringen av dessa biprodukter och deras potentiella effekter på lokala förhållanden och såväl fysikaliska som biologiska processer i havet noga gås igenom. Även säkerhetsaspekter/ riskanalys för en eventuell vätgasproduktion är viktiga att belysa.
SPF anser att Sverige bör delta i den fortsatta processen med framtagande av en miljökonsekvensbeskrivning. Det är väsentligt att potentiella effekter av den planerade vindkraftparken på fiskbestånden utreds noggrant och att de kumulativa effekterna, på kort och på lång sikt, av denna och andra planerade vindkraftparker i Bottenviken, Bottenhavet och Egentliga Östersjön beaktas i denna analys.
MKB:n bör beskriva de förväntade effekterna på fiskbestånd och fiske under såväl konstruktion-, drift- samt avvecklingsfas. Vad gäller fiskets bedrivande bör en referensperiod på minst 10–15 år tillämpas.
Annelie Rosell, SPF