Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige.
Kustvind AB planerar för att uppföra en vindkraftpark i södra Östersjön. SPF har erbjudits möjlighet att lämna synpunkter på det kompletterande samrådsunderlag som skickats ut. Vi tackar för denna möjlighet.
I det kompletterande samrådet har Kustvind AB motiverat sitt val av kabelkorridor, redovisat ett nytt fundamentsalternativ, beskrivit hanteringen av muddermassor och presenterat resultat från ett par genomförda utredningar. De nya uppgifterna föranleder inte någon ändrad hållning från SPF. Inför framtagandet av kommande miljökonsekvensbeskrivning (MKB) anser SPF att analysen av vindkraftparkens effekter på fisk och fiske måste fördjupas och vi önskar komplettera och förtydliga våra tidigare lämnade synpunkter.
SPF har i tidigare yttrande påpekat att det är väsentligt att ta fram uppgifter för en väl tilltagen referensperiod när yrkesfisket i aktuellt område beskrivs och analyseras. Det blir än viktigare då området berörs/påverkas av restriktioner för fisket och minskade fångstkvoter till följd av kraftigt minskade bestånd av torsk samt Rugensill. Vi uppmanar därför Kustvind AB att i kommande MKB att ta fram betydligt längre tidsserier för att kunna göra en mer rättvisande och komplett bild av områdets betydelse för yrkesfisket.
Samrådsunderlaget innehåller en inventering av vilka arter som möjligen leker i området. Den kommande miljökonsekvensbeskrivningen bör utveckla denna beskrivning och innehålla en analys av parkens förväntade påverkan på såväl olika fiskarters lek, födosök samt migration i aktuellt område för vindkraftparken och dess närområde. Lek- och/eller uppväxtplatser för olika fiskarter kan vara mycket känsliga för störningar och förhindrad lek kan få allvarliga konsekvenser för lokala fiskpopulationer. För att vara komplett bör analysen av vindkraftparkens inverkan på fiskbestånden även inkludera eventuell störning på migrerande fisk.
Av samrådsunderlaget framgår att undervattensljud främst påverkar marina naturvärden under anläggnings- samt avvecklingsfasen. SPF menar att det undervattenljud som alstras under driftsfasen också kan inverka negativt på den fisk som befinner sig i området. Vi ser det som positivt att en särskild utredning tillsatts för att titta närmare på undervattensbuller. När denna påverkansfaktor analyseras är det viktigt att beakta att skilda fiskarter kan reagera på olika sätt. Det är exempelvis känt att sillen har god hörsel och kommunicerar med sina artfränder genom ljud.
Utöver undervattensljud kan vindkraftparken komma att påverka fiskbestånden i området genom elektromagnetiska fält runt kablar och ändrade strömmönster. SPF anser att även dessa påverkansfaktorer bör beaktas i kommande MKB för att analysen ska bli mer fullständig.
Avslutningsvis kan det konstateras att den planerade vindkraftparken ligger inom ett område som pekats ut som riksintresse för yrkesfiske. Vid planering av havsområdets användning ska det därför säkerställas att fiskesektorn har tillgång till fångstområden.
I det senast utskickade samrådsunderlaget framgår att eventuella restriktioner för yrkesfisket under driftsfasen kommer att ingå i kommande MKB men att fiske med flyttrål sannolikt kommer att kunna fortgå. Utifrån de erfarenheter vi har hittills är pelagiskt fiske inom vindkraftparker omöjligt på grund av kollissionsrisken (se vårt tidigare yttrande daterat 2021-08-30). Om Kustvind AB kan möjliggöra pelagiskt fiske inom parken genom flexibilitet vad gäller parkens utformning och avstånden mellan verken ser vi positivt på en fortsatt dialog rörande förutsättningarna för möjlig samexistens.
Annelie Rosell, SPF