Havsbaserad vindkraft

Swedish Pelagic Federations synpunkter med anledning avansökan om kabelnedläggning för vindparken Baltic Offshore Beta

Mottagare:

Sveriges geologiska undersökning
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige.

Det pelagiska fiskets bedrivande

Beta Njordr Offshore Wind AB har valt ett område utanför utpekat riksintresse för yrkesfiske. Dock vill vi betona att pelagiskt fiske inte enbart bedrivs inom utpekade riksintresseområden utan det är till sin natur dynamiskt och följer fiskens vandringar och ansamlingar som ser olika ut från år till år. Det innebär att våra medlemmars fiske bedrivs både i och utanför riksintresseområdena. Fångsterna av sill och skarpsill i ett visst område kan variera stort från år till år, vilket gör att behovet att kunna förflytta det pelagiska fisket dit fisken ansamlar sig är stort och det kräver stora ytor som är möjliga att fiska på.

I den miljökonsekvensbeskrivning som bifogats ansökan ges bilden att vindkraftsområdet är av begränsad betydelse för det pelagiska trålfisket. Det konstateras att majoriteten av detta fiske sker utanför vindkraftsområdet. Slutsatsen grundar sig på uppmätt fiskeansträngning. Från vår sida vill vi i sammanhanget peka på att parkens placering riskerar att bryta vissa fiskemönster. Detta gör också att man kan underskatta värdet av det yrkesfiske som bedrivs inom parkområdet då det kan hänga samman med tråldrag som till en del sträcker sig även utanför parkområdet.

Vår uppfattning är att det i utpekat område bedrivs ett ekonomiskt viktigt fiske av sill och skarpsill. Generellt ser vi en högre fiskeaktivitet i den nordvästra delen av det föreslagna området, vilket utifrån vårt perspektiv gör denna till den mest olämpliga för vindkraftverk. Dock anser vi att området som helhet är olämpligt då det inte tagit hänsyn till yrkesfiskets intressen.

Hänsyn vid nedläggning av kabeln

Vid nedläggning av kabel finns risk för grumling. Suspenderat material kan medföra minskad flytförmåga för fiskägg som därmed riskerar att sjunka till botten där de inte överlever. Suspendering kan också medföra höjd dödlighet för fiskyngel.

Vi anser att det är av yttersta vikt att undersökningar och eventuellt anläggningsarbete planeras noga tidsmässigt så att det minimerar påverkan på fiskens lek och födosök samt även att negativ påverkan på yrkesfisket blir så liten som möjligt. Vi ser det därför som positivt att bolaget i sin LSEZ-ansökan har föreslagit ett villkor för att undvika eventuell negativ påverkan från sedimentsuspension/sedimentation under torskleken. SPF anser att det även är viktigt att säkerställa att skarpsillens lek inom parkområdet eller det kustnära lekområdet för sill inte påverkas negativt av kabeldragningen. Vidare är det viktigt att migrerande arter inte störs i sina vandringar.

Utöver ovanstående bör bolaget komplettera med en redogörelse över hur arbeten på botten ska hantera förekomst av eventuella syrefria eller syrefattiga bottnar samt eventuella miljögifter i sedimentet. Dessutom är det viktigt att beskriva hur kombinationen av uppvirvlat sediment (partiklar), syrefria/-fattiga förhållanden och ev. miljögifter sammantaget kan påverka organismer i vattenpelaren och vilka åtgärder som kan vidtas för att minimera denna påverkan. Det måste säkerställas att kabelnedläggning i syrefattiga eller syrefria områden inte medför någon negativ påverkan på flora eller fauna.

Påverkan på fiskbestånd vid drift

Vid driftsättning av en vindkraftpark uppkommer elektromagnetiska fält runt kablarna. Vilket djup kablarna läggs på samt om de för likström eller växelström har betydelse för hur starka eller svaga dessa fält blir och vilken effekt de kan få på marina organismer. SPF vill betona att det ännu saknas fullständig kunskap på området. Beta Njordr Offshore Wind AB bör redogöra så noga som möjligt för aktuellt kunskapsläge för den fauna som finns i berört område, samt möjliga försiktighetsåtgärder (t.ex. att gräva ned kabeln djupare för att minimera den elektromagnetiska strålningen).

Nedläggningsmetod och ansvar vid eventuell olycka

SPF förordar plogning som nedläggningsmetod av kablar i mjukbotten. Det är synnerligen viktigt att kabeln är väl nedplogad alternativt övertäckt (på bergigt bottensubstrat) och att sedimentet inte riskerar att erodera under den så att det skapas fria spann eller fickor under kabeln som kan öka insnärjningsrisken för fiskeredskap med risk för skada på fiskeredskapet, fiskefartyget och kabeln samt besättningens säkerhet. Om en olycka skulle vara framme och t.ex. trålen eller ett trålbord skulle skära ned i botten har de flesta av våra fartyg motorkapacitet att slita av en kabel. Därför är det också viktigt att klargöra ansvarsförhållanden vid en eventuell olycka.

Annelie Rosell, SPF