Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder merparten av svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Vi tackar för möjligheten att inkomma med synpunkter på denna remiss.
SPF konstaterar att det den begärda tiden på däcktjänstgöring för att få ut behörighet till fartygsbefäl klass VII idag är allt för lång vilket kan påverka möjligheten att hitta kompetent personal för den verksamhet som bedrivs inom såväl handelsflottan som yrkesfisket. SPF är därför mycket positiv till det förslag som framförs i remissen att som alternativ till dagens krav på 36 månaders sjötjänstgöring kunna välja en handledd fartygsförlagd utbildning.
Av föreskriftsändringen framgår bland annat att utbildningen ska omfatta minst 6 månader. Vidare framgår att utbildningen ska vara varierad och genomföras på flera fartyg, som i samråd med Transportstyrelsen, har godkänts av den berörda högskolan. I detta sammanhang vill vi framföra att det bör vara möjligt att utföra den fartygsförlagda utbildningen på ett fiskefartyg, förutsatt att de krav som ställs i övrigt är uppfyllda.
Fartygsbefäl klass VII är en grundläggande behörighet för många av våra medlemmar. SPF anser att det även bör vara möjligt att i gymnasieskolan få den utbildning som krävs för att få behörighet som fartygsbefäl VII. Det skulle bidra till att förkorta tiden för intresserade ungdomar, som inte har studiemotivation nog att fullgöra en högskoleutbildning, att skaffa sig denna behörighet.
Vi noterar att föreskriftsändringarna även innebär ett förtydligande vad gäller krav på radiocertifikat vid ansökan om behörighet som sjökapten eller sjöbefäl klass II-VII liksom att krav på radiocertifikat och behörighet harmonieras med fartygens tekniska krav. Från SPF har vi inget att erinra mot dessa ändringar.
Annelie Rosell, SPF