Sjöfart och annan marin verksamhet

Swedish Pelagic Federations synpunkter på remiss med diarienummer LI2023/03495

Mottagare:

Landsbygds- och infrastrukturdepartementet
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att inkomma med synpunkter på denna remiss.

Flexiblare väg till Fartygsbefäl klass VII

SPF är positiv till det förslag som framförs i promemorian att införa en alternativ grund för att få behörighet som fartygsbefäl klass VII genom en fullgjord handledd fartygsförlagd utbildning vars längd och innehåll beslutas av Transportstyrelsen.

SPF instämmer att det den begärda tiden på däcktjänstgöring för att få ut behörighet till fartygsbefäl klass VII idag är allt för lång vilket kan påverka möjligheten att hitta kompetent personal för den verksamhet som bedrivs inom såväl handelsflottan som yrkesfisket. Vidare anser SPF att det finns anledning att titta på motsvarande utbildningar i våra grannländer och vid en jämförelse tycks Sverige kräva en längre period av utbildningstid i skolan jämfört med dessa.

Förslag på ytterligare förbättringar

Fartygsbefäl klass VII är en grundläggande behörighet för många av våra medlemmar. SPF anser att det även bör vara möjligt att i gymnasieskolan få den utbildning som krävs för att få behörighet som fartygsbefäl VII. Det skulle bidra till att förkorta tiden för intresserade ungdomar, som inte har studiemotivation nog att fullgöra en högskoleutbildning, att skaffa sig denna behörighet.

SPF vill även peka på behovet av en utbildning i Sverige som ger en behörighet motsvarande klass 3. Idag tvingas många yrkesfiskare att skaffa sig denna kompetens i Danmark.

Annelie Rosell, SPF