Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter i detta samråd.
Vid driftsättning av en vindkraftpark uppkommer elektromagnetiska fält runt kablarna. Vilket djup kablarna läggs på har betydelse för hur starka eller svaga dessa fält blir. Studier visar att elektromagnetiska fält kan ha en negativ inverkan på t.ex. ål, men även annan fisk och kräftdjur. Det saknas ännu kunskap om och hur viktiga kommersiella arter som sill och skarpsill kan påverkas. SPF vill betona att eftersom det ännu saknas fullständig kunskap på området bör en miljökonsekvensbeskrivning redogöra så noga som möjligt för aktuellt kunskapsläge, samt möjliga försiktighetsåtgärder (t.ex. att skärma av kabeln mer, eller gräva ned kabeln djupare) för att minimera den elektromagnetiska strålningen. Här anser vi att den presenterade miljökonsekvensbeskrivningen brister.
I den sammanfattning av miljökonsekvensbeskrivningen som vi tagit del av konstateras under avsnitt 5.1.2 att påverkan på bottenlevande växter och djur av elektromagnetiska fält är relativt ostuderat men att genomförda studier tyder på att kräftdjur och blåmusslor inte verkar påverkas. SPF konstaterar att den studie som det refereras till är mer än tio år gammal och att det möjligen finns något mer aktuella studier att tillgå. Det finns exempelvis studier på hummer och krabbtaska som visar att deras larver kan drabbas av missbildningar och nedsatt simförmåga till följd av elektromagnetisk strålning. Så vitt vi känner till saknas motsvarande studier på havskräfta men det är inte otänkbart att de kan drabbas av liknande effekter. Utifrån den begränsade kunskap som analysen grundar sig på anser SPF att det inte är möjligt att med säkerhet konstatera att påverkan på fisk och kräftdjur av elektromagnetisk strålning är begränsad och att känsligheten är liten.
Den sedimentation som uppstår vid nedläggningen av internkablarna anses enligt konsekvensbeskrivningen få begränsad påverkan på fisk. Sedimentspridning kan dock ge negativ påverkan på fiskens ägg och larver. Av konsekvensbeskrivningen framgår att området för vindkraftparken är ett viktigt lekområde. SPF anser därför att det bör ställas ett villkor att nedläggningen av kablar inte förläggs till en period då det inte finns risk för att fisken reproduktion påverkas negativt.
Inom området för den planerade vindkraftparkenen Galene och dess internkabelnät finns riksintressen för yrkesfiske. SPF vill därför peka på att alla former av arbete på botten måste planeras in i tiden och anpassas genom tekniska lösningar och bästa tillgängliga tekniker, så att de får minsta möjliga effekt både på eventuell fisklek och så att yrkesfiskets bedrivande inte förhindras.
Kabeln måste vara ordentligt nedgrävd alternativt övertäckt (på bergigt bottensubstrat) så att inga olyckor kan ske med insnärjning av fiskeredskap. Företaget måste också tillse att sedimentet inte riskerar att erodera under kabeln så att det skapas fria spann eller fickor under denna som kan öka insnärjningsrisken för fiskeredskap. Om en olycka skulle ske finns risk för skada på fiskeredskapet, fiskefartyget och kabeln men också för besättningens säkerhet. Om en olycka skulle vara framme och t.ex. trålen eller ett trålbord skulle skära ned i botten har de flesta av våra fartyg motorkapacitet att slita av en kabel. Därför är det också viktigt att tydliggöra ansvarsfrågan vid en eventuell (om än osannolik) olyckshändelse
Annelie Rosell, SPF