Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter i detta samråd.
Under avsnitt 12.2.3.1 om effekter på fisk av buller under driftsfasen hävdas att observationer runt havsbaserade vindkraftverk ofta har visat att fisk aggregerar i vindkraftverkens direkta närhet vilket tas som intäkt för att ljudet från en vindkraftpark inte påverkar rekrytering eller populationsstorlek för fisk. Rapporten bedömer konsekvensen av buller som försumbar för samtliga fiskarter.
SPF anser att det är positivt att miljökonsekvensbeskrivningen även behandlar den potentiella effekten av buller under driftsfas vilket ofta brukar utelämnas i de underlag som vindkraftsbolagen delger oss. Det tycks emellertid som om konsekvensbeskrivningen drar väldigt långtgående slutsatser av nämnda observationer. Det bör säkerställas att slutsatserna är resultatet av vetenskapliga långtidsstudier som inkluderar referensområden. I annat fall bör konsekvensbeskrivningen kompletteras med denna typ av underlag. Vidare krävs att de vetenskapliga studierna omfattar de fiskarter som är relevanta för området. Skrivningen i rapporten tyder på att observationerna inte gjort åtskillnad mellan olika arter. Om exempelvis en torsk eller sandskädda råkar trivas i området runt vindkraftparken innebär det inte med säkerhet att en sill eller skarpsill också trivs i närheten av vindkraftparken.
I en etablerad vindkraftpark kan strömmar som bildas i anslutning till vindkraftverken ge upphov till sedimentspridning. Konsekvensbeskrivningen saknar en analys av vilken effekt på ekosystemet (inklusive fisk) denna sedimentspridning kan få. SPF anser att miljökonsekvensbeskrivningen bör kompletteras på denna punkt.
I miljökonsekvensbeskrivningen utgår beskrivningen av fiskets verksamhet i området för den tilltänkta parken från fiskad volym. För att ge en komplett bild av områdets betydelse för yrkesfisket bör miljökonsekvensbeskrivningen kompletteras med en redogörelse av genomförda tråldrag i, och i anslutning till parken. Det finns risk att parkens placering riskerar att bryta vissa fiskemönster. Detta gör också att man kan underskatta värdet av det yrkesfiske som bedrivs inom parkområdet då det kan hänga samman med tråldrag som till en del sträcker sig även utanför parkområdet.
Rapporten innehåller en bra redogörelse över parkområdets betydelse som lek- och uppväxtområde för olika fiskarter. Rapporten saknar däremot en analys av hur en eventuell negativ effekt på olika fiskarters lek och födosök kan påverka beståndssituationen och yrkesfiske i havsområden utanför vindkraftparken.
Vid bedömningen av kumulativa effekter har utredningen begränsats till befintliga vindkraftsparker, parker under anläggning, tillståndsgivna parker, liksom planerade parker som har nått en viss mognadsgrad inom en 40 km radie från Arkona vindkraftpark. SPF menar att denna analys av de kumulativa effekterna är otillräcklig. För att bedöma vindkraftsetableringens effekter på pelagisk fisk och pelagiskt fiske måste samtliga befintliga och planerade parker inom ett mycket större havsområde beaktas. Även om befintligt fiske inom parkområdet kan tyckas begränsat måste det ses i ett mycket större sammanhang. Med den utbyggnad av havsbaserad vindkraft som sker i Sverige och övriga länder, i kombination med etablering av skyddade områden där fiske i många fall inte är tillåtet, är det svårt att hitta alternativa fiskeplatser. Att enbart studera kumulativa effekter av havsbaserad vindkraft inom en 4-milsradie ger därför ingen rättvisande bild av effekterna för pelagiskt fiske.
Placering och utformning av parken ska ske efter samråd med angivna aktörer. Där bör också yrkesfiskets organisationer omnämnas.
Även yrkesfiskets organisationer bör delges information i samband med anläggningsarbetet för vindkraftparken.
SPF anser att all möjlig hänsyn ska tas för att tillse att negativ påverkan på yrkesfisket blir så liten som möjligt och att negativ påverkan på yrkesfisket ska kompenseras ekonomiskt. Även detta bör skrivas in i villkoren för ett eventuellt tillstånd.
SPF anser vidare att den ekonomiska säkerheten för återställande känns lågt tilltagen med tanke på de höga kostnader som arbeten till sjöss medför vid en avveckling av parken. Summan som ska avsättas per verk bör utgöra en skälig säkerhet för de kostnader som kommer uppstå när parken ska avvecklas. Denna kostnad bör uppskattas av en opartisk bedömare, och vid behöv bör villkoret justeras utifrån denna bedömning.
Annelie Rosell, SPF