Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter i detta samråd.
SPF har även tidigare lämnat synpunkter på vindkraftparken Aurora i avgränsningssamrådet, och vi har nu granskat de utsända handlingarna för att se om vi anser att det finns några kompletteringsbehov.
I underlaget med prognos av undervattensljud finns ett avsnitt som behandlar påverkan av undervattensljud under parkens driftsfas. Detta avsnitt fokuserar dock enbart på potentiell påverkan på marina däggdjur och i de slutsatser som presenteras konstaterar författaren att ljudet från Auroras turbiner inte kan förutses exakt. SPF menar att det är en stor brist. I synnerhet som det av bilaga 6 framgår att vissa fiskarter såsom exempelvis sill har en mycket god hörsel och att detta sinne är mycket viktigt för fisken. SPF är medveten om att det saknas kunskap inom detta område men anser inte att det är ett skäl för att utelämna denna analys i underlaget. Den sökande bör redogöra för förväntade effekter på de fiskarter som förekommer inom det havsområde där uppkomna undervattensljud kan uppmärksammas. Särskilt fokus bör läggas på hur olika fiskarters beteende vid exempelvis födosök, migration och reproduktion kan påverkas.
SPF anser att den sökande bör redovisa hur arbeten på/i den syrefria havsbottnen kommer att påverka vattenkvaliteten, och då även i den fria vattenmassan ovanför botten, med tanke på eventuell uppblandning av syrefattigt vatten, svavelväte samt eventuella föroreningar (tungmetaller mm) från sedimentet från botten till det omkringliggande vattnet. Detta är av yttersta vikt att undvika för att inte försämra livsmiljöerna för fiskarter som uppehåller sig i eller omkring området samt för eventuell fisklek i området. Även påverkan på olika organismer i vattenpelaren av kombinationen av partiklar, syrefritt och förorenat sediment vid bottenarbeten samt hur dessa kan minimeras behöver utredas noga.
SPF anser att en väl tilltagen referensperiod bör användas då fiskeintensiteten inom ett tilltänkt område för vindkraftsetablering studeras. SPF finner att den sökande har tillgodosett detta önskemål. SPF instämmer med den slutsats som dras att av den sökande att fångstkvoter och yrkesfiske inom tilltänkt område för Aurora minskat under senare år. Vi vill dock poängtera att beståndsutveckling, kvoter och därmed fiskets fångsvolymer varierar över tid. På samma sätt som bestånd, kvoter och fiske kan minska över tid kan det även öka, och med tanke på att en vindkraftpark har en livstid på 30-40 år är det omöjligt att sia om utvecklingen. Med andra ord, även om den tilltänkta parken och dess begränsning av tillträde till fiskevatten idag har mindre betydelse för det pelagiska trålfisket kan området i framtiden öka i betydelse.
Annelie Rosell, SPF