Sjöfart och annan marin verksamhet

Synpunkter från SFPO i anledning av komplettering i ärende 562-22324.2023, dumpningsdispens Nya Vinga

Mottagare:

Länsstyrelsen i Västra Götaland
Läs hela vårt svar

Sveriges Fiskares PO (SFPO) företräder cirka 250 fiskefartyg som är verksamma inom det demersala fisket. Våra medlemmar bedriver fiske på naturens och förvaltarens villkor. Vi har medlemmar längs hela den svenska kusten, från Koster till Kalix. Vi står för ett långsiktigt hållbart fiske och våra medlemmar är bland de bästa när det handlar om skonsamhet, selektivitet och kvalité. Den verksamhet som våra medlemmar bedriver är matproduktion – produktion av marina livsmedel.

Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Medlemmarna står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige.

Länsstyrelsen har fått in en ansökan enligt 15:29 MB om dumpning av muddermassor i vatten-område utanför Göteborg (Nya Vinga). SFPO och SPF har tidigare lämnat synpunkter i saken (2023-08-31). Länsstyrelsen har sänt inkomna yttranden tillsammans med en kompletterings-begäran till sökande. Sökande har nu inkommit med bemötande och kompletteringar med viss revidering av ansökan. SFPO och SPF lämnas nu möjlighet att lämna synpunkter på sökandes bemötanden och vi vill i anledning därav framföra följande:

SFPO och SPF är positiva till underhåll och utveckling av nödvändig infrastruktur relaterad till sjöfart och yrkesfiske. Planerade åtgärder måste dock ske med hänsyn tagen till den marina miljön, fiskbestånd och de verksamheter som bedrivs i berört område. SFPO och SPF vidhåller därför de synpunkter som tidigare har lämnats och ställer sig negativa till dispenser från det generella förbudet mot att dumpa avfall i havet, särskilt när det finns risk för att avfallet inne-håller föroreningar. Vi kan inte anse annat än att den planerade dumpningen vid Nya Vinga, om den medges, kommer att medföra olägenhet för havsmiljön.

SFPO och SPF anser därför att sökt dispens ej ska medges; för det fall den sökta dispensen medges ska ekonomisk ersättning utgå direkt till de licensierade yrkesfiskarna som har tillstånd att bedriva fiske i området för den skada som dessa åsamkas till följd av dumpningen av mud-dermassor. Vi anser att muddermassorna i stället ska tas omhand i land.

I PM Komplettering miljöbeskrivning bemöts vår uppfattning att dumpningen medför risk för negativ påverkan på marinbiologin (inklusive fiskbestånden) på bottnar inom och i direkt an-slutning till dumpningsplatsen. Bemötandet från sökande får oss inte att ändra vår uppfattning. Det finns en påtaglig risk för negativ påverkan på marinbiologin (inklusive fiskbestånden) på bottnar inom och i direkt anslutning till dumpningsplatsen; att påverkan av att dumpa de kvan-titeter muddermassor av den beskaffenheten som det handlar om endast skulle ha kortvarig och övergående effekt stämmer ej. Det andra bemötandet i PM förefaller oss märkligt, det torde vara uppenbart för envar, att om man dumpar de muddermassorna som det är fråga om, låt vara under en period om tio år, så kommer det att medföra olägenhet för havsmiljön. Bemötandet vad gäller havskräfta haltar: ”Havskräftan bedöms inte påverkas negativt, vare sig av den tillfälligt ökade grumlingen om ca 1-5 mg/l eller den pålagring om 1-5 mm som en dumpnings-kampanj om 150 000 tfm3 medför… De havskräftor som hamnar under muddermassorna vid en dumpningsomgång kommer sannolikt att kvävas och dö.” (PM Komplettering miljöbeskrivning, s. 11)

SFPO och SPF kan inte anse annat än att det är seriöst oklokt och fel att dumpa muddermassor på livsmedelsproducerande bottnar, särskilt så i dessa tider i ljuset av det säkerhetspolitiska läge som Sverige befinner sig i och behovet av en ökad självförsörjningsgrad vad gäller livsmedel.

Dispens från förbudet mot dumpning i 15:27 MB får enligt 15:29 MB lämnas om avfallet kan dumpas utan olägenhet för människors hälsa eller miljön. SFPO och SPF anser inte att avfallet kan dumpas utan olägenhet för havsmiljön.

Av relevans med avseende på villkor för dumpning av muddermassor, för fall sådan medges dispens, så förordar vi en ordning som säkerställer att tippning av muddermassorna verkligen sker på anvisad plats. Våra medlemmar ser ofta att tippning av muddermassor påbörjas innan ankomst till tippningsplatsen; något som skapar ännu större skada för havsmiljön. Villkor eller åtgärder som säkerställer att så inte sker behövs för fall dispens medges.

SVERIGES FISKARES PO
Peter Ronelöv Olsson Ordförande
Fredrik Lindberg Ombudsman

SWEDEN PELAGIC FEDERATION
Anton Paulrud VD
Malin Skog