Havsbaserad vindkraft

Synpunkter om strategisk miljöbedömning av de planerade vindkraftparkerna Kattegat II och Kriegers Flak II (nord & syd)

Mottagare:

Naturvårdsverket
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter i detta samråd.

Naturvårdsverket har remitterat Esbosamråd om strategisk miljöbedömning av de planerade vindkraftparkerna Kattegat II och Kriegers Flak II (nord & syd) och efterfrågar synpunkter på vilken påverkan dessa kan få på på svenska intressen samt vad som bör inkluderas i miljökonsekvensbeskrivningen.

SPF synpunkter:

De planerade vindkraftparkerna Kattegat II och Kriegers Flak II nord respektive syd kan få negativa konsekvenser för svenskt yrkesfiske genom att fiske med vissa typer av redskap försvårar eller omöjliggörs inom vindkraftparkernas områden, samt att anläggning och drift av parkerna kan ge negativ inverkan på fiskbestånd som fiskas av svenska yrkesfiskare.

SPF anser att det är av yttersta vikt att utreda planerade vindkraftparkers inverkan på de fiskbestånd som upprätthåller sig i och kring berörda områden. Vindkraftparker kan medföra bland annat ändrade strömmönster, kroniska lågfrekventa undervattensljud, vibrationer och elektromagnetiska fält runt strömkablar. Dessa faktorer kan i sin tur påverka fiskens beteenden, kanske framför allt vid reproduktion och när den vandrar. Detta är områden där nuvarande kunskapsnivå är mycket bristfällig och mycket kunskap helt saknas. Det är dessutom viktigt att komma ihåg att olika fiskarter kan reagera olika och att en studie på t.ex. torsk eller ål inte kan översättas till att gälla för sill eller skarpsill.

SPF anser därför att det är väsentligt att dessa faktorer och dess kumulativa effekter på fiskbestånd och undervattensfauna på alla nivåer, lokalt och regionalt ska undersökas noggrant i kommande miljökonsekvensbeskrivning och att försiktighetsprincipen tillämpas vid bedömning av vindkraftparkernas möjliga påverkan på miljön. Möjliga negativa effekter av vindkraftparker på fiskens lek, födosök, migration etc. kan orsaka allvarliga problem på lång sikt för våra medlemmar om betydelsefulla fiskbestånd påverkas negativt.

SPF:s medlemmar uttrycker en stark oro över hur befintliga vindkraftparker kan ha medfört beteendeförändringar hos fisken. I södra Östersjön till exempel har våra medlemmar över tid som vindkraftparkerna ibland annat tyska vatten blivit allt fler, noterat att sillens vandringsmönster och beteende har förändrats. På de platser där de tidigare bedrivit sitt fiske finns inte längre någon sill. Den har tagit andra vägar och uppehåller sig nu på djupare vatten än tidigare och det är svårare för våra fiskare att veta var sillen befinner sig. Sill-populationen i västra Östersjön har ytterst dålig rekrytering och fiskarna frågar sig om detta är kopplat till vindkraftsetableringar på eller nära tidigare lekplatser.

Pelagiskt fiske med trål och not är en utrymmeskrävande verksamhet. Fartygen kan ha en kilometer vajer ute och en nästan lika lång trål bakom sig som sammanlagt kan väga hundratals ton. Att då väja eller stoppa för ett vindkraftverk t.ex. vid dåligt väder är omöjligt. Av erfarenhet från alla tidigare vindkraftparker som anlagts i Nordsjön, Västerhavet och Östersjön vet vi att etablering av vindkraft till havs helt omöjliggör vårt fiske inom vindkraftparkens område.

I närheten av det aktuella området för de planerade vindkraftparkerna Kattegat II och Kriegers Flak II även ett flertal andra havsbaserade vindkraftparker. Till följd av flera planerade vindkraftparker, samt inrättade eller planerade skyddade områden med fiskeregelringar, riskerar det pelagiska fisket att utestängas från stora områden i Kattegatt som är av avgörande betydelse för flera av våra medlemmar. En analys av vindkraftparkernas sammantagna effekter på ekosystem och yrkesfiske erfordras, med beaktande av skyddade områden och dess fiskeregleringar.

Utöver ovanstående bör miljökonsekvensbeskrivningen beskriva hur arbeten på botten ska hantera förekomst av eventuella syrefria eller syrefattiga bottnar samt eventuella miljögifter i sedimentet. Dessutom är det viktigt att beskriva hur kombinationen av uppvirvlat sediment (partiklar), syrefria/-fattiga förhållanden och ev miljögifter sammantaget kan påverka organismer i vattenpelaren och vilka åtgärder som kan vidtas för att minimera denna påverkan.

Avslutningsvis anser SPF miljökonsekvensbeskrivningen bör beskriva de förväntade effekterna på fiskbestånd och fiske under såväl konstruktion-, drift- samt avvecklingsfas. Vad gäller fiskets bedrivande bör en referensperiod på minst 15-20 år tillämpas då fisket och dess förutsättningar varierar över tid.

För frågor kopplat till vårt samrådsyttrande, kontakta oss gärna.

Vänliga hälsningar,
Malin Skog, SPF
Tel: 0731-508 708
Malin.Skog@pelagic.se