Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön. SPF företräder också ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön och våra medlemmar står varje år för ca 90% av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter på remissen.
AUR Energipark AB ansöker hos regeringen om tillstånd enligt lagen (1992:1140) om Sveriges ekonomiska zon att i Egentliga Östersjön inom Sveriges ekonomiska uppföra och driva en vindpark – Vindpark Aurora, omfattande som mest 370 vindkraftverk med en maximal totalhöjd om 370 meter med tillhörande transformator- och omriktarstationer, plattformar och mätmaster. Regeringen har uppdragit åt Länsstyrelsen i Gotlands län att bereda ärendet inför beslut och LST har remitterat denna för synpunkter på tillåtlighet och eventuella villkor som bör inkluderas i ett möjligt tillstånd.
SPF ställer sig generellt negativt till havsbaserad vindkraft på våra fiskeplatser och där fisken reproducerar sig eller har en större del av sin livscykel. Detta då vi anser att alltför mycket kunskap fortfarande saknas när det gäller vilken inverkan en etablering av vindkraftparker får på den marina miljön, i första hand olika fiskarter. SPF anser att denna kunskap, baserad på långtidsstudier (minst tio år) vid befintliga vindkraftparker, måste tas fram innan vindkraft till havs alls kan övervägas. Det är också viktigt att det för vindkraftparker som ges nya tillstånd ställs höga krav på flerårig datainsamling för att inhämta ytterligare kunskap. För pelagiskt fiske är samexistens med vindkraft på samma yta i dagsläget omöjligt och många vindkraftparker konkurrerar därför med vårt fiske om ytan i havet. Inom valt område för Aurora bedrivs dock relativt lite pelagiskt fiske och det är därför utifrån detta perspektiv en av de mindre illa placerade etableringsförslagen i Centrala Östersjön.
SPF noterar att det saknas villkor kopplade till skyddsåtgärder för att minimera påverkan på fisk och andra vattenlevande organismer samt kontrollprogram inriktade på att samla in kunskap om dessa organismer efter uppförandet. Detta anser vi är en allvarlig brist som behöver åtgärdas.
Området för Aurora innefattar ett område med hög sannolikhet för skarpsillslek och ligger i anslutning till områden med hög sannolikhet för lek av sill/strömming. SPF anser att det är olämpligt att exploatera fiskens lekområden. I aktuellt område anser vi att det är särskilt viktigt att värna om livet i den fria vattenmassan med tanke på att stora delar av området har syrebrist och därmed ytterst få levande organismer i djupvattnet och på botten. Det är också viktigt att säkerställa att närliggande lekområden för sill/strömming inte påverkas negativt på sikt. Vi anser därför att det vid eventuella arbeten med syrefri eller syrefattig botten, eller med sediment som kan innehålla föroreningar, ska vidtas alla tillämpliga åtgärder för att minimera att syrefritt eller förorenat sediment samt svavelväte blandas upp i ovanliggande vatten. Detta för att undvika den förväntade försämring av vattenkvalitén i den fria vattenmassan och de fiskarter som lever där som annars kan bli följd av bottenarbeten. Detta bör förtydligas i villkor i ett eventuellt tillstånd för parken samt för kabelarbeten i anslutning till denna.
Vindkraftparker kan medföra bland annat ändrade strömmönster, kroniska lågfrekventa undervattensljud, vibrationer och elektromagnetiska fält runt strömkablar och dessa faktorer kan i sin tur påverka fiskens beteenden, kanske framförallt när den vandrar. Olika fiskarter kan reagera olika och varje arts unika biologi behöver tas hänsyn till. Detta är områden där mycket kunskap ännu saknas. SPF ser därför att det är av största vikt att dessa faktorer och hur de kan påverka den marina faunan på alla nivåer såväl lokalt som mer regionalt utreds noggrant. Även denna typ av kunskapsinsamling bör vara ett villkor i ett eventuellt tillstånd.
SPF anser vidare att det är av yttersta vikt att undersökningar samt nedläggningsarbete för kablar planeras in i tiden på ett sådant sätt att det minimerar påverkan på fiskens lek och födosök i och utanför området. Vi anser även att all möjlig hänsyn ska tas för att tillse att negativ påverkan på yrkesfisket blir så liten som möjligt och att negativ påverkan på yrkesfisket ska kompenseras ekonomiskt. Även detta bör skrivas in i villkor för ett eventuellt tillstånd.
Avslutningsvis anser SPF att Villkor G1-28 om ställande av säkerhet är oerhört viktigt. Vi anser att säkerheten känns lågt tilltagen med tanke på de höga kostnader som arbeten till sjöss medför vid en avveckling och avinstallation av parken. Summan som ska avsättas per verk bör utgöra en skälig säkerhet för de kostnader som kommer uppstå när parken ska avinstalleras. Denna kostnad bör uppskattas av en opartisk bedömare, och vid behöv bör villkoret justeras utifrån denna bedömning.
För frågor kopplat till vårt yttrande, kontakta oss gärna.
Vänliga hälsningar,
Malin Skog, SPF PO
Tel: 0731-508 708
Malin.Skog@pelagic.se