Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Bottenhavet, Bottenviken, Östersjön, Kattegatt, Skagerrak, Nordsjön och Atlanten. Vi har medlemmar med fartyg från 5 till över 60 meter som fiskar med pelagisk trål, not, krok och garn. Våra medlemmar står varje år för ca 90% av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter i detta samråd.
Skyborn Renewables Sweden AB bjuder in till avgränsningssamråd för bottenundersökningar inom den planerade vindparken Eystrasalt.
SPF konstaterar att flera av de undersökningar som planeras att genomföras medför undervattensbuller och vibrationer som kan uppfattas av strömming men även skarpsill. Då Eystrasaltbanken är ett viktigt reproduktionsområde för framförallt höstlekande strömming (se även våra kommentarer på denna punkt i Länsstyrelsens samråd om tillåtlighet för parken) anser SPF att det är av yttersta vikt att dessa arbete planeras in i tiden på ett sätt som gör att det inte föreligger någon som helst risk att de negativt kan påverka strömmingens lek. De olika undersökningarnas möjliga effekter på olika fiskarter samt hur dessa kan undvikas eller minimeras behöver noga beskrivas i MKB.
Vid grumlande arbeten bör även en beskrivning av eventuella föroreningar som kan finnas i bottensubstraten göras, och en riskanalys av den sammanlagda påverkan på bland annat fisk i olika livsstadier av både uppvirvlat sediment och förhöjda halter av eventuella föroreningar.
Vidare anser SPF att de planerade bottenundersökningarna ska genomföras på ett sätt och vid en tidpunkt när de påverkar yrkesfisket i och i närheten av området så lite som möjligt. En noggrann analys av yrkesfiskets bedrivande i tid och tum behöver därför också göras i MKB, liksom en tydlig beskrivning av hur man kan minimera negativ påverkan på detta fiske i samband med undersökningarna.
Om ni har några frågor kopplat till vårt yttrande eller gällande det pelagiska fisket i övrigt, kontakta oss gärna!
Vänliga hälsningar,
Malin Skog
Swedish Pelagic Federation PO