Sjöfart och annan marin verksamhet

Yttrande i avgränsningssamråd kring ombyggnation av Kustkajen

Mottagare:

Göteborgs Hamn AB
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Medlemmarna står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige.

Göteborgs Hamn AB (GHAB) planerar att bygga om Kustkajen (kajplats 512-518) i Energihamnen på grund av att marken bakom kajen inte har erforderlig stabilitet och att pålarna under kajen uppvisar nedbrytningsskador. Planerade åtgärder bedöms vara tillståndspliktiga enligt 11 kap. miljöbalken. Hamnbassängen planeras också att fördjupas vilket medför att ansökan även omfattar en dispens enligt 15 kap. miljöbalken från förbudet att dumpa muddermassor inom dumpningsplatsen Nya Vinga. Ärendet genomgår nu ett avgränsningssamråd för synpunkter.

SPF vill påpeka för GHAB att vi inte nåtts av detta samråd direkt, utan genom vårt kontaktnät. SPF önskar att GHAB lägger till SPF på listan över organisationer som bör få ta del av samråd gällande hamnverksamhet samt kring muddring/dumpning av muddermassor.

Synpunkter

SPF är i grunden positivt till underhåll och utveckling av infrastruktur relaterad till sjöfart. Planerade åtgärder måste dock ske med hänsyn tagen till den marina miljön, fiskbestånd och de verksamheter som bedrivs i berört område. Dumpning av förorenade material i havet anser vi generellt inte är lämpligt, särskilt inte på lokaler där fisk och skaldjur leker eller där det bedrivs fiske och därmed produceras livsmedel.

SPF har även tidigare yttrat sig till Länsstyrelsen om dumpning vid Nya Vinga från annan muddringsverksamhet, och då lyft att dumpningsplatsen sammanfaller med viktiga fiskeplatser för både demersalt och pelagiskt fiske. Utöver detta uttrycker våra medlemmar som fiskar i området en stor oro för att föroreningar från muddermassorna ska spridas från dumpningsplatsen genom strömmar och omblandning och orsaka skada på den marina miljön, samt spridas i näringskedjan via bottenlevande djur och därigenom riskerar att påverka fiskbestånden negativt. Det finns också risk att föroreningar kan ansamlas i fisk och skaldjur och genom dessa nå även konsument.

SPF anser i detta ärende att det finns risk för att muddermassorna från Kustkajprojektet kan få negativa effekter på havsmiljö och fiskbestånd, samt i förlängningen på yrkesfisket. Denna påverkan behöver noga utredas och beskrivas i kommande dispensansökan samt miljökonsekvensbeskrivning för projektet.

Om ni har några frågor kopplade till vårt remissyttrande, kontakta oss gärna.

Vänliga hälsningar, Malin Skog
Swedish Pelagic Federation