Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90% av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter i detta kompletterande avgränsningssamråd samt samråd om borrning vid bottenundersökningar.
SPF har tidigare inkommit med synpunkter i det inledande avgränsningssamrådet för den planerade vindkraftparken Triton. Vi vidhåller dessa synpunkter, och inkommer här med synpunkter kopplade till bottenundersökningar och borrning med anledning av den planerade parken.
Kabelkorridoren samt flera av de kustnära undersökningslokalerna ligger helt eller delvis inom riksintresseområden för yrkesfisket. Den planerade parken Triton ligger dessutom i ett av de sista lekområdena för Östersjötorsken (både den östliga och den västliga populationen). Alla former av bottenundersökningar och borrning måste därför planeras in i tiden och anpassas genom tekniska lösningar och bästa tillgängliga tekniker, så att de får minsta möjliga effekt både på fiskens lek (huvudsakligen torsk samt kustnära sill) och så att yrkesfiskets bedrivande inte förhindras.
OX2 skriver i samrådsunderlaget att ”tiden för undersökningarna är begränsad och skyddsåtgärder så som mjuk uppstart används när det är nödvändigt för att tillse att fisk inte uppehåller sig i närheten vid undersökningarna. Då ljudet från provborrningen är inom det lägre frekvensområdet är det möjligt att det kan uppfattas av vissa arter, som sill och torsk.” SPF anser att det måste tydliggöras om och hur torsk och sill kan påverkas av undersökningarna samt under hur lång tid. Vidare behöver OX2 tydliggöra vilka ytterligare åtgärder som kan och bör vidtas för att minimera denna påverkan på fisken. SPF anser att OX2 alltför snabbt drar slutsatsen att ingen påverkan av betydelse för fisk väntas uppstå, och att förväntad konsekvens därför förutses bli försumbar. SPF anser att denna slutsats behöver vara bättre underbyggd.
En riskanalys kopplad till fartygstrafik behöver också särskilt se till eventuella risker för fiskefartyg som fiskar med olika redskapstyper.
Om ni har några frågor kopplat till vårt samrådsyttrande eller i övrigt om pelagiskt fiske kopplat till ert projekt är ni välkomna att kontakta oss.
Vänliga hälsningar, Malin Skog, SPF PO
Malin.Skog@pelagic.se
Tel: 0731-508 708