Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön. SPF företräder också ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön och våra medlemmar står varje år för ca 90% av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter i samrådet.
RWE Renewables Sweden AB och RWE Wind Transmission AB har skickat ut ett avgränsningssamråd om planerad sjökabel och ledning på land för vindkraftparken Södra Victoria.
SPF har medlemmar som fiskar sill och skarpsill med pelagisk trål i det berörda området. Vi noterar att den planerade kabeldragningen går genom ett riksintresseområde för yrkesfiske, samt genom områden som är sannolika eller möjliga lekområden för sill. Vi anser därför att det är av yttersta vikt att undersökningar och eventuellt anläggningsarbete planeras noga tidsmässigt så att det minimerar påverkan på fiskens lek och födosök samt även att negativ påverkan på yrkesfisket blir så liten som möjligt. Det är också viktigt att säkerställa att varken utsjöområdet där sill leker eller det kustnära lekområdet för sill påverkas negativt på sikt. Vidare är det viktigt att migrerande arter inte störs i sina vandringar.
Suspenderat material kan medföra minskad flytförmåga för fiskägg som därmed riskerar att sjunka till botten där de inte överlever. Suspendering kan också medföra höjd dödlighet för fiskyngel. MKB bör tydliggöra vilka arter som använder det aktuella området för sin lek och för födosök, samt hur negativ påverkan på dessa av kabeldragningen kan minimeras.
Utöver ovanstående bör MKB noga redogöra för hur arbeten på botten ska hantera förekomst av eventuella syrefria eller syrefattiga bottnar samt eventuella miljögifter i sedimentet. Dessutom är det viktigt att beskriva hur kombinationen av uppvirvlat sediment (partiklar), syrefria/-fattiga förhållanden och ev. miljögifter sammantaget kan påverka organismer i vattenpelaren och vilka åtgärder som kan vidtas för att minimera denna påverkan. En noggrann redogörelse för botten beskaffenhet, syreförhållanden och eventuell förekomst av föroreningar behöver därför noga beskrivas i MKB.
Vid driftsättning av en vindkraftpark uppkommer elektromagnetiska fält runt kablarna. Vilket djup kablarna läggs på samt om de för likström eller växelström har betydelse för hur starka eller svaga dessa fält blir och vilken effekt de kan få på marina organismer. SPF vill betona att det ännu saknas fullständig kunskap på området men att RWE i sin miljökonsekvensutredning bör redogöra så noga som möjligt för aktuellt kunskapsläge, samt möjliga försiktighetsåtgärder (t.ex. att gräva ned kabeln djupare för att minimera den elektromagnetiska strålningen).
SPF förordar plogning som nedläggningsmetod av kablar i mjukbotten. Det är synnerligen viktigt att kabeln är väl nedplogad alternativt övertäckt (på bergigt bottensubstrat) och att sedimentet inte riskerar att erodera under den så att det skapas fria spann eller fickor under kabeln som kan öka insnärjningsrisken för fiskeredskap med risk för skada på fiskeredskapet, fiskefartyget och kabeln samt besättningens säkerhet. Om en olycka skulle vara framme och t.ex. trålen eller ett trålbord skulle skära ned i botten har de flesta av våra fartyg motorkapacitet att slita av en kabel. Därför är det också viktigt att klargöra ansvarsförhållanden vid en eventuell olycka.
För frågor kopplat till vårt samrådsyttrande, kontakta oss gärna.
Vänliga hälsningar,
Malin Skog, SPF PO
Tel: 0731-508 708
Malin.Skog@pelagic.se