Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Medlemmarna står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige. SPF tackar för möjligheten att yttra sig i denna remiss samt för den förlängda svarstiden.
Länsstyrelsen i Hallands län har mottagit en anmälan om underhållsmuddring i Halmstad hamn samt inseglingsrännan till hamnen. Länsstyrelsen i Hallands län har också mottagit en ansökan om dispens från det generella förbudet att dumpa avfall i ett vattenområde avseende muddermassor inom ett område 28 km väster om Halmstad i Halmstad kommun. Dumpningsplatsen är en inte tidigare använd dumpningsplats. Ärendet har nu remitterats för synpunkter.
SPF är i grunden positivt till underhåll och utveckling av infrastruktur relaterad till sjöfart. Planerade åtgärder måste dock ske med hänsyn tagen till den marina miljön, fiskbestånd och de verksamheter som bedrivs i berört område. Dumpning av förorenade material i havet anser vi generellt inte är lämpligt, särskilt inte på lokaler där fisk och skaldjur leker eller där det bedrivs fiske och därmed produceras livsmedel.
SPF anser i detta ärende att risken för att de förorenade muddermassorna kan få negativa effekter på havsmiljö och fiskbestånd, samt i förlängningen på yrkesfisket, är stor. Vi anser med anledning av detta att dispens för dumpning på den föreslagna platsen inte kan medges.
Underlaget visar att det förekommer medelhöga till mycket höga halter av tungmetaller, PAH:er, tennföreringar och PCB:er i de sediment som ska muddras. SPF anser att förstahandsvalet för förorenade muddermassor alltid ska vara att omhänderta dessa på ett säkert sätt på land eller inom ett invallat område. Om dumpning i havet trots detta ska tillåtas av förorenade muddermassor menar vi att det måste vara helt säkerställt att förorenade massor inte kan friläggas och spridas. Dumpningsplatser i havet bör väljas så att det dumpade sedimentet kan ligga ostört och begravas under ackumulerande sediment.
Den valda dumpningslokalen ligger mitt i fiskeområdet och är en viktig fiskeplats för flera av våra medlemmar i det pelagiska fisket efter sill och skarpsill. Den är också en plats där det bedrivs ett relativt omfattande demersalt fiske med bottentrål efter havskräfta och bottenlevande fisk. Att området bottentrålas gör det synnerligen olämpligt som dumpningsplats då detta fiske kan påverka och blanda upp det översta skiktet av sedimentet.
Utöver detta uttrycker våra medlemmar som fiskar i området en stor oro för att föroreningar från muddermassorna ska spridas från dumpningsplatsen genom strömmar och omblandning och orsaka skada på den marina miljön, samt spridas i näringskedjan via bottenlevande djur och därigenom riskerar att påverka fiskbestånden negativt. Det finns också risk att föroreningar kan ansamlas i fisk och skaldjur och genom dessa nå även konsument.
Om ni har några frågor kopplade till vårt remissyttrande, kontakta oss gärna.
Vänliga hälsningar, Malin Skog
Swedish Pelagic Federation