Swedish Pelagic Federation Producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90% av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter om ansökan.
SPF anser att det är viktigt med en långsiktigt hållbar energiproduktion. Utifrån detta perspektiv anser SPF att vindkraft endast ska etableras till havs där det tydligt kan visas att det inte får negativa konsekvenser för miljön, inklusive fiskpopulationerna, samt där det inte föreligger några konflikter om nyttjande av området med befintlig verksamhet på havet så som yrkesfisket. SPF anser att det krävs betydligt mer kunskap om påverkan av en vindkraftsetablering på fiskens lek och vandring.
SPF anser att denna kunskap, baserad på långtidsstudier vid befintliga vindkraftparker, krävs innan vindkraft till havs alls kan övervägas. För pelagiskt fiske är samexistens med vindkraft på samma yta i dagsläget antingen inte tillåtet eller inte praktiskt genomförbart och många vindkraftparker konkurrerar därför med vårt fiske om utrymmet i havet.
Våra medlemmar har under de senare åren haft ett mycket begränsat fiske i det utpekade området. Strax utanför bedrivs dock ett mer omfattande och ekonomiskt viktigt fiske och våra medlemmar är beroende av välmående fiskpopulationer med god rekrytering. Området har tidigare varit ett viktigt område för bland annat laxfiske, men detta får inte längre bedrivas.
SPF ser inte att det finns några specifika hinder för parkens uppförande kopplat till bevarandemålen för N2000-området Hoburgs bank och Södra Midsjöbankarna. Den planerade parken ligger utanför N2000-området, men kan genom sin närhet påverka även N2000-området på olika sätt.
Inom området för Aurora är det enligt samrådhandlingarna hög sannolikhet för skarpsillslek. Denna sker pelagiskt i stora delar av Östersjön, men SPF vill ändå påpeka att det är viktigt att det går att påvisa att fiskens lek och reproduktion inte störs eller påverkas negativt av en eventuell anläggning i området Aurora. SPF anser att det är olämpligt att exploatera fiskens lekområden samt områden i anslutning till dessa, då detta riskerar att påverka populationsutvecklingen negativt. I det aktuella området är det särskilt viktigt att värna om livet i den fria vattenmassan med tanke på att stora delar av området har syrebrist och därmed ytterst få levande organismer i djupvattnet och på botten.
Den syrefria botten i området är problematisk också för eventuella byggarbeten på botten då detta sannolikt kommer att försämra vattenkvaliteten även i den fria vattenmassan ovanför botten p.g.a. uppblandning av svavelväte etc. från botten till det omkringliggande vattnet. Detta är av yttersta vikt att undvika för att inte ytterligare försämra livsmiljöerna för fiskarter som uppehåller sig i eller omkring området. Negativa effekter kan riskera att spridas även till N2000-området.
Om ni har några frågor kopplat till vårt samrådsyttrande är ni välkomna att kontakta oss.
Vänliga hälsningar,
Malin Skog, SPF
Tel: 0731-508 708
Malin.Skog@pelagic.se