Havsbaserad vindkraft

Yttrande om ansökan om tillstånd enligt kontinentalsockellagen (Kattegatt Syd)

Mottagare:

SGU
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90 procent av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter på remissen.

Vattenfall Vindnät Sverige AB har ansökt om tillstånd enligt kontinentalsockellagen för att i Kattegatt utlägga och bibehålla undervattenskablar (internkabelnätverk) som behövs för den planerade vindparken Kattegatt Syd. Regeringen har gett SGU i uppdrag att bereda ansökan och SGU remitterar nu ansökan för synpunkter om tillåtlighet och eventuella villkor för ett tillstånd.

Vårt ställningstagande

SPF anser att det föreslagna området är synnerligen olämpligt för en etablering av vindkraft och vi anser att ansökan i sin helhet inklusive ansökan om kabeldragning enligt KSL ska avslås.

Motivering

Området för Kattegatt Syd samt dess kabelkorridor ligger inom ett intensivt fiskeområde för i första hand demersalt fiske, men även pelagiskt fiske bedrivs inom området. Området ligger till största del inom ett riksintresseområde för yrkesfisket. 3 kap 5§ Miljöbalken anger: ”Vattenområden som har betydelse för yrkesfisket eller för vattenbruk ska så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt försvåra näringarnas bedrivande.” En vindkraftpark inte bara försvårar fiskets bedrivande, för pelagiskt fiske omöjliggörs det helt. Pelagiskt fiske bedrivs också i områden utanför riksintresseområdena.

SPF ställer sig generellt negativt till havsbaserad vindkraft när den planeras på våra fiskeplatser och där fisken reproducerar sig eller har en större del av sin livscykel. Detta då vi anser att alltför mycket kunskap fortfarande saknas när det gäller vilken inverkan en etablering av vindkraftparker får på den marina miljön, i första hand olika fiskarter. SPF anser att denna kunskap, baserad på långtidsstudier (minst tio år) vid befintliga vindkraftparker, måste tas fram innan vindkraft till havs alls kan övervägas. Det är också viktigt att det för vindkraftparker som ges nya tillstånd ställs höga krav på flerårig datainsamling för att inhämta ytterligare kunskap. För pelagiskt fiske är samexistens med vindkraft på samma yta i dagsläget omöjligt och många vindkraftparker konkurrerar därför med vårt fiske om ytan i havet.

SPF har sedan tidigare yttrat sig om parken Kattegatt Syd. Vår ståndpunkt är nu liksom då att ansökan i sin helhet inklusive aktuell ansökan om tillstånd för kabeldragning enligt KSL ska avslås, kopplat till att parken markant försvårar fiskets bedrivande i området och riskerar medföra negativ påverkan på miljö och fisk- och skaldjursbestånd.

Villkor

Om parken ändå skulle ges tillstånd har SPF följande synpunkter om arbete med kablar på havsbotten samt villkor som bör förenas med tillståndet.

SPF anser att det är av yttersta vikt att undersökningar samt nedläggningsarbete för kablar planeras in i tiden på ett sådant sätt att det minimerar påverkan på fiskens lek och födosök i och utanför området. Sedimentuppblandning och -spridning bör minimeras med bästa tillgängliga metoder. Elektromagnetisk strålning från elkablar har i studier visats ha negativ påverkan på larver av krabba och hummer. Motsvarande kunskap saknas för havskräfta och räka, men det finns en risk att dessa påverkas negativt på ett motsvarande sätt. Kablar bör därför noga isoleras och grävas ned.

Vi anser även att all möjlig hänsyn ska tas för att tillse att negativ påverkan på yrkesfisket blir så liten som möjligt och att yrkesfisket ska ersättas för uteblivet fiske om parken kommer till stånd. Detta bör skrivas in i villkor för ett eventuellt tillstånd.

Vindkraftparker kan medföra bland annat ändrade strömmönster, kroniska lågfrekventa undervattensljud, vibrationer och elektromagnetiska fält runt strömkablar och dessa faktorer kan i sin tur påverka fiskens beteenden, kanske framförallt när den vandrar. Olika fiskarter kan reagera olika och varje arts unika biologi behöver tas hänsyn till. Detta är områden där mycket kunskap ännu saknas. SPF ser därför att det är av största vikt att dessa faktorer och hur de kan påverka den marina faunan på alla nivåer såväl lokalt som mer regionalt utreds noggrant under hela parkens livslängd för de parker som ges positiva beslut. Även denna typ av kunskapsinsamling bör vara ett villkor i ett eventuellt tillstånd.

För frågor kopplat till vårt samrådsyttrande, kontakta oss gärna.

Vänliga hälsningar,
Malin Skog, SPF PO