Sjöfart och annan marin verksamhet

Yttrande om sjöledning i Gullmarn

Mottagare:

LEVA i Lysekil
Läs hela vårt svar

Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) företräder samtliga svenska fiskefartyg över 12 meters längd inom det pelagiska fisket efter bl.a. sill, skarpsill, tobis och makrill i Bottenhavet, Bottenviken, Östersjön, Kattegatt, Skagerrak, Nordsjön och Atlanten samt ett antal fartyg mindre än 12 meter som fiskar kustnära längs Västkusten respektive i Östersjön. Våra medlemmar står varje år för ca 90% av den totala fiskade volymen i Sverige. Vi tackar för möjligheten att lämna synpunkter i detta samråd.

Slutsats

SPF har även tidigare framfört att vi har medlemmar som fiskar med ringnot/snörpvad i nära anslutning till den planerade rörledningen. SPF önskar åtgärder både vad gäller ledningens dragning samt dess praktiska nedläggning för att minimera påverkan på fisket. Vi ser dock inga förändringar i dragning av ledningen utifrån våra tidigare synpunkter så vi lyfter därför dessa återigen.

Synpunkter

SPF anser att LEVA i Lysekil i sin fortsatta utredning av dragning av sjöledningen samt i kommande Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) behöver belysa och ta hänsyn till fiskemönster i anslutning till ledningen. För en rättvisande bild av fisket, som varierar kraftigt från år till år beroende på fiskens förflyttningar, behöver man använda en väl tilltagen referensperiod (minst 10-15 år). En av våra medlemmar anser att den nuvarande föreslagna dragningen ligger i konflikt med hans fiskeplatser och föreslår en alternativ dragning av rörledningen något längre västerut.

De redskap som används av våra medlemmar i området (ringnot/snörpvad) har bottenkontakt och det finns därför en insnärjningsrisk med friliggande rörledningar på botten. Insnärjning av redskap i rörledningen medför risk för skada på rörledningen, skador på redskapet och i extrema fall risk för fiskefartyget och besättningen ombord. SPF anser därför att rörledningen i möjligaste mån ska grävas ned. SPF anser också att det noga bör utredas vilka extra försiktighetsåtgärder som behöver vidtas för att minska en sådan risk, utifrån rörledningens dragning i förhållande till aktuella fiskeplatser.

Utöver ovanstående bör undersökningar och nedläggningsarbeten till havs planeras och förläggas i tid för att minimera eventuell negativ påverkan på fiskets bedrivande. Vi anser vidare att det vid eventuella arbeten med syrefri eller syrefattig botten, eller med sediment som kan innehålla föroreningar, ska vidtas åtgärder för att minimera uppvirvling av sediment eller på annat sätt förorenat sediment som kan försämra vattenkvalitén i ovanliggande vatten.

Om ni har några frågor kopplat till vårt yttrande eller vårt fiske i området, ta gärna kontakt med oss!

Vänliga hälsningar,
Malin Skog
Sweden Pelagic Federation PO