Sill och skarpsill löser svensk livsmedelsberedskap

Sill och skarpsill i livsmedelsberedskap

april 2025

Sill har länge varit en viktig del av svensk livsmedelsförsörjning, särskilt i tider av kris och knapphet. Även idag och i framtiden har sill och annan pelagisk fisk hög potential att bidra till vår livsmedelsberedskap. SPF har under våren tagit fram en ny broschyr för att belysa hur svenskt pelagiskt fiske kan leverera omkring en miljard måltider per år och därmed utgöra en viktig del av landets krisberedskap.

Men för att nyttja denna potential krävs både möjlighet att fiska den och en fungerande infrastruktur för landning, bered­ning och distribution av fisk i Sverige. SPF uppmanar därför beslutsfattare att vidta följande åtgärder för mer fisk på svenska tallrikar:

Utveckla infrastrukturen för landning och beredning i Sverige

Bristande infrastruktur gör att svenskfångad fisk ofta landas och bereds utom­lands, trots att den kan stärka vår livsmedelsberedskap. Staten behöver ta det huvudsakliga ansvaret för att finansiera och utveckla svenska hamnar och anläggningar för mottagning och beredning av pelagisk fisk i beredskapssyfte.

Säkra framtiden för det pelagiska systemet

Det pelagiska systemet har gett fisket nödvändig flexibilitet och möjlighet att anpassa sig efter marknadens villkor. Det har skapat förutsättningar för en eko­nomiskt stark flotta som kunnat investera i miljövänlig teknik och bränslesnåla lösningar. När den nuvarande giltighetsperioden löper ut bör systemet perma­nentas, vilket skulle skapa långsiktig stabilitet och tydliga spelregler för en näring som spelar en viktig roll för både livsmedelsförsörjning och hållbar utveckling.

Slopa trålgränser och trålförbud i Östersjön

Merparten av den sill och strömming som bereds till livsmedel fångas mellan fyra och tolv sjömil från kusten. En utflytt av trålgränsen till tolv sjömil i enlighet med det förslag som lagts i miljöpropositionen skulle om det verkställs medföra att svensk beredningsindustri på ostkusten får stora problem att få tillförlitlig försörjning av råvara. Det skulle med största sanno­likhet leda till att återstående fiskberedningsindustri på ostkusten tvingas lägga ner sin verksamhet.

Fiskets villkor måste vägas in vid utbyggnad av havsbaserad vindkraft

Sverige behöver säkra sin framtida energiförsörjning och havsbaserad vindkraft är en del av lösningen. Men denna utveckling får inte ske på bekostnad av livskraftiga fiskbestånd eller fiskets möjlighet att verka. Pelagiskt fiske bedrivs över stora ytor och kan inte genomföras inom områden där vindkraftsparker byggs. Kunskapsläget om vindkraftens påverkan på havets ekosystem är dessutom fortfarande bristfälligt. Därför måste tillgången till fiskevatten och potentiella ekosystem­effekter ges större tyngd i tillståndsprocessen för havsbaserad vindkraft – för att säkerställa att två samhällsviktiga intressen kan samexistera.

Ladda ner vår folder

Fler nyheter

Bifångster inom pelagiskt fiske

november 2023
Ökad bestånd i bottenhavet

Finsk studie visar på förbättrat tillstånd för strömmingen i Bottenhavet

december 2023

Vindkraft – på fiskens bekostnad?

februari 2024