Dopparedagen närmar sig och traditionsenligt brukar då Livsmedelsverket varna för att äta julbordets absoluta höjdpunkt. Havets silver!
Faktum är att den inlagda sillen på glasburk oftast är fiskad i Västerhavet och den kan du njuta i obegränsade mängder, eller så mycket du orkar i alla fall.
Sill som fiskats och beretts i södra delen av Östersjön har också väldigt låga halter av dioxin, dvs den utgör ingen fara för hälsan. Det är bara i större strömming från vissa områden längre norrut i Östersjön man funnit högre halter.
Livsmedelsverkets rekommendationer
Enligt Livsmedelsverket kan de flesta vuxna utan fara äta sill och strömming från Östersjön en gång per vecka. Kvinnor som ammar, är gravida eller tänker skaffa barn i framtiden bör hålla sig till två till tre gånger per år. Samma gäller för barn och ungdomar.
Men då julen bara går av stapeln en gång per år, kan alltså även dessa riskgrupper lyxa till det på julbordet, både med sill på glasburk och lite härlig sill och strömming från Östersjön.
Svaret på frågan om du vågar äta sillen är Ja!
Ha en riktigt fin jul och njut av det godaste havet har att erbjuda!
Önskar vi på SPF