Hur stor andel av den pelagiska fisken som används direkt till livsmedel skiljer sig åt beroende på art, var fisken är fångad och vilket fartygssegment som fångat fisken. I tabellen nedan ger vi en uppskattning, fördelat på olika fartygssegment, hur stor andel av den fångade sillen och skarpsillen 2023 som använts till livsmedel.

Segment samt artTotal fångstUppskattad andel till livsmedel, %
Fartyg under 12 m
– sill
– skarpsill

2 600 ton
800 ton

21 %
0 %
Regionalkvotsfartyg
sill
– skarpsill
10 500 ton
6 000 ton
15 %
20 %
Övriga fartyg över 12 m
sill
– skarpsill

38 700 ton
45 700 ton

85 %
3 %

När det gäller sill fångad i Östersjön och Bottenhavet används ungefär en femtedel av det småskaliga kustfiskets och det regionala fiskets fångster till direkt konsumtion. Resterande volymer används för tillverkning av fiskmjöl och fiskolja. Det storskaliga segmentet fångade 2023 ca 5 000 ton sill i Östersjön och Bottenhavet. Denna volym användes för tillverkning av fiskmjöl och fiskolja. Ungefär 85 procent av det storskaliga segmentets totala fångster av sill 2023 användes till livsmedel.

Skarpsill används både till livsmedel och för tillverkning av fiskmjöl och fiskolja. En viss volym av den skarpsill som fångats i Östersjön fryses in i block för en konsummarknad och en viss volym fångad i Nordsjön används för tillverkning av konserver (benämnd ansjovis). Hur stor andel av fångsten som bereds för direkt konsumtion styrs av efterfrågan och varierar något från år till år.

Makrill och sill fångad i Norska havet och Nordsjön används enbart till livsmedel. Tobis som våra medlemmar fiskar i Nordsjön och Atlanten, är däremot en art som inte efterfrågas på en konsummarknad. Den används därför till framställning av fiskmjöl och fiskolja.