I Sverige har vi idag tre anläggningar som tar emot större landningar av pelagisk fisk och bereder den till livsmedel. Det finns ingen anläggning i Sverige för tillverkning av fiskmjöl och fiskolja. De svenska anläggningarna har tillsammans kapacitet att ta emot 20–30 procent av Sveriges pelagiska fiskemöjligheter. Resterande volymer bereds i andra länder så som Danmark, Norge, Shetlandsöarna och Färöarna.
Beroende på fiskeplats och segment i flottan landas och bereds den pelagiska fisken i olika anläggningar. Sill och skarpsill fångad i Egentliga Östersjön landas för beredning i Simrishamn och Nogersund där två av de svenska beredningsanläggningarna är lokaliserade. Sill och skarpsill fångad i Egentliga Östersjön landas även i Ronehamn, Byxelkrok, Västervik, Nogersund och Simrishamn för transport med lastbil till beredningsanläggningar i Danmark. Större fartyg landar mest sin fångst direkt i Danmark.
Sill och skarpsill fångad i Bottenhavet landas i Norrsundet för transport med lastbil till beredningsanläggningar i Danmark men fisken landas även direkt i Danmark.
Sill som våra medlemmar fiskat i Norska havet eller Nordsjön landas och bereds på Ellös men även i Danmark och i Norge. Skarpsill fångad i Nordsjön landas och bereds i Danmark, en smärre volym transporteras därefter på lastbil till Kungshamn för beredning.
Det förekommer även ett småskaligt sill- och skarpsillsfiske i Skagerrak/Kattegatt. Det bedrivs också ett storskaligt fiske efter skarpsill i mindre omfattning i detta område. Tidigare bedrevs ett storskaligt sillfiske i Skagerrak/Kattegatt detta är nu utflyttat till Nordsjön.
Den tobis som fångas i Nordsjön levereras till beredningsanläggningar i Danmark.